Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ

ОПШТА НЕБРИГА

У околини Шапца постоји више од стотину дивљих депонија на које се одлаже све и свашта. Еколошки, здравствени али и проблем културе становника
Више од стотину дивљих депонија у околини Шапца престављају већ дуго времена не само еколошки проблем већ је то и питање угрожавања здравља становника у тим срединама. У овом крају годинама је изражен проблем одлагања отпада због недостатка централне депоније Посебно је то наглашено у сеоским срединама где постоје такозване незваничне дивље депоније које би, по обећањима надлежних, требале бити решене отварањем централне депоније у Сремској Митровици где ће и шабачки отпад бити отпреман.
У међувремену ницале су нове депоније баш уз путеве, речне водотоке али и пределе нетакнуте природе. Ни поједине акције чишћења или уређења животних простора у појединим срединама, које су обављане последњих година, нису значајно допринеле смањењу присуства броја ђубришта на местима која за то нису намењена. По свему судећи како свет постаје савременији или модернији, наше бахато понашање све је израженије. Јер како другачије назвати ружно шаренило које се може видети уз речице или поточиће, као и уз скоро све путне правце. Многима је то најједноставније, и вероватно јефтиније, избацити кесу или врећу са ђубретом, тамо где нема ко да види као да све то никада нико неће видети или као да никоме никада сав тај отпад неће сметати. И све то, наравно, не може се правдати недостатком служби или возила за уклањање отпада, иако је и то посебан проблем. Ипак је то и питање културе становника који недовољно размишљају о свом животном простору.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa