Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
ЈКП “ТОПЛАНА“

МОДЕРНИЗАЦИЈА СИСТЕМА

За развој постројења и реализацију нових пројаката у ЈКП “Топлана“ из градског буџета у 2013. години опредељено пет милиона динара
Редовна конференција за новинаре на којој се сваке седмице у Градској управи Шабац јавности предочавају планови рада јавних предузећа у 2013. години, прошлог уторка била је посвећена ЈКП “Топлана“.
- Са поносом можемо да истакнемо чињеницу да грађани Шапца годинама у назад нису били ускраћени за грејање. Упркос кризи у набавци енергената са којом су се неки од градова широм Србије из сезоне у сезону суочавали, ми проблема са набавком горива нисмо имали, а нису забележене ни неке веће хаварије које би изазвале неке веће прекиде у дистрибуцији топлотне енергије. Потом, са задовољством могу да наведем податак да смо међу три топлане у Србији где се наплата врши по утрошку топлотне енергије, што ће убудуће бити стандард који ће морати да испуне све топлане у држави. Да би се овај позитивни тренд пословања наставио, из градског буџета је за инвестиције у Топлану опредељено пет милиона динара ““ истакао је заменик градоначелника Немања Пајић, и навео да је Топлана једно од јавних предузећа које се само издржава.
Са уводним излагањем заменика градоначелника сложио се директор ЈКП “Топлана“ Милан Стошић, и поново подвукао податак да ово предузеће дугих низ година послује без дужих прекида грејања и снабдевања потрошача гасом.
- Током 2013. године, желимо да наставимо са модернизацијом система, планирамо да повећамо нашу енергетску ефикасност, односно смањимо губитке у производњи и дистрибуцији топлотне енергије. Један смо од учесника КфЊ програма (Програм рехабилитације система грејања у Србији) где смо под повољним условима конкурисали за кредит који ће нам омогућити да унапредимо техничке делове система. Конкретно, ове године ћемо урадити магистрални вреловод у дужини од 600 метара, односно 1.200 матара цеви великог пресека. Очекујемо да ће пројекат бити завршен до почетка идуће сезоне. Оно што бих истакао када је реч о овом пројекту је да по његовој реализацији ми не очекујемо неке велике уштеде, али ће он знатно допринети поузданости система. Поред овог посла, у плану нам је и реконструкција дела топлане на Тркалишту. Реч је о уграђивању три котла који помажу повећању енергетске ефикасности производње топлотне енергије, односно економајзери. Очекивана је уштеда од четири до шест процената. Када је реч о дистрибуцији гаса, ове године нам је уплану да завршимо гасоводне објекте на територији северозападне радне зоне ““ навео је Стошић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa