Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
ОЛУЈНО НЕВРЕМЕ, ПРАЋЕНО ГРАДОМ, ПОГОДИЛО ШАБАЦ

НЕВРЕМЕ ПРОШЛО БЕЗ ВЕЋИХ ПОСЛЕДИЦА

Ни најстарији суграђани не памте градоносне облаке током зиме, какви су се у недељу надвили изнад Шапца и околине
Невреме праћено градом, који је у недељу јаким интензитетом падао на подручју Шапца, није проузроковало велику штету у воћњацима. Стручњаци шабачке Пољопривредне стручне саветодавне службе сматрају да се штета креће до десет одсто и да то неће утицати на смањење приноса.
- Неколико воћара са територије Мајура пријавило нам је оштећења које је град изазвао на малинама и купинама. Оштећени су поједини родни пупољци, али с обзиром на годишње доба када је град пао воћке ће имати могућност да се опораве, пошто ове биљке имају „спавајући“ пупољак који ће развити родну гранчицу, нешто мањег интензитета. На сву срећу, ове невреме, по свему судуећи, неће у значајној мери смањити приносе, објашњава Милорад Јоцковић из Пољопривредне стручне саветодавне службе.
Краткотрајно невреме овај пут је поштедело усеве, без обзира што противградна заштита није деловала. Званична сезона дејствовања стрелаца почиње 15. априла, али ни њихова ангажовност није гарант за у потпуности успешну борбу против града. Сручњаци наводе на невреме није нанело велику штету биљним културама, упозоравајући при том да је једини адекватан начин заштите воћа и поврћа постављање противградних мрежа.
- Противградна служба на територији града Шапца дејствује са 28 противградних станица. Надамо се да ће Министарство унутрашњих послова имати довољан број ракета за снабдевање наших противградних служби ове године. Ипак, ни те ракете не могу стопостотно да заштите пољопривредне усеве, тако да је права заштита, нарочито воћа и поврћа, у постављању противградних мрежа, наводи Предраг Срдановић, директор шабачке Дирекције за пољопривреду.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa