Инфо

8. август 2013.8. авг 2013.
У ШАБАЧКОМ ПРИХВАТИЛИШТУ ЗА ПСЕ КАПАЦИТЕТИ СКОРО ПОПУЊЕНИ

ШАРМАНТНЕ КУЦЕ ЧЕКАЈУ УСВАЈАЊЕ

Док се код наших суграђана не промени свест о одговорности које са собом носи држање и брига о кућном љубимцу, проблем паса на улицама неће бити решен, кажу у ЈКП “Стари град“
У априлу је у Шапцу почело са радом Прихватилиште за псе. Данас у њему борави 90 напуштених паса. Активно се ради на прибављању средстава за проширење смештајних капацитета.
-Прихватилиште је урађено по најсавременијим стандардима. Имамо десет боксова у које може да стане 150 паса. Тренутно су нам капацитети скоро попуњени, а луталице које склонимо са улице више на њу не враћамо. У току су активности на обезбеђивању средстава за почетак друге фазе радова која подразумева изградњу још десет боксова ““ каже директор ЈКП “Стари град“ Драган Нинковић.
По речима пословође Прихватилишта Александра Леонтића, цео пројекат би био успешнији уколико би се простор око Прихватилишта оградио и тиме затвореним псима омогућило свакодневно истрчавање.
- Они код нас живе у хуманијим условима него на улици. Имају храну, воду ветеринарску негу. Међутим, недостаје им простор за шетњу, а да би се то решило потребно је оградити већ постојећу површину и направити два испуста за пасе. То би нашим запосленима доста олакшало посао приликом чишћења, а пси би били срећнији и смиренији- тврди Леонтић.
За усвајање пса из Прихватилишта, није потребан новац. Довољна је само лична карта будућег власника, на коју ће бити регистрован чип. Од почетка рада до закључења овог броја “Гласа Подриња“, усвојено је 19 паса. У најави је и одлазак једног броја “питомаца“ за Немачку.
-Када доведемо пса код нас он пролази одређену процедуру. Вакцинишемо га, чипујемо, стерилишемо. До сада смо имали 19 удомљавања, што за град величине Шапца није занемарљива цифра, али увек може више. Искрено, наши суграђани када нас посећују, имају можда мало нереална очекивања. Као да дођу са надом да ће у Прихватилишту наћи расно куче које ће добити бесплатно. Брзо се разочарају, иако овде има прелепих, младих мешанаца који су стерилисани, а као такви мање обољевају и могу у некој породици провести више од деценије. Оно што нас посебно радује је могућност да један број наших паса оде на усвајање у Немачку. Наиме, једна наша суграђанка која тамо живи већ је издвојила једног пса за себе, али је заинтересована чим среди папире да их однесе још неколико и тамо удоми ““ истиче Леонтић, и за наредне дане најављује интензивније радове на промоцији усвајања напуштених животиња.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa