Инфо

27. март 2014.27. мар 2014.

СМАЊИТИ КОЛИЧИНУ ОТПАДА

Група ученика 1. и 2. разреда средње школе из Крупња одржала је својим вршњацима у среду 26. 03. 2014. презентацију на тему заштите животне средине. А ученици 7. и 8. разреда Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ својим вршњацима одржаће презентацију 2. априла.
Часови биологије су најподеснији да се вршњацима укаже на највеће проблеме са којима се сусрећу грађани Крупња. Ова презентација је резултат вршњачке едукације, коју је општина Крупањ и ЈКП „ 1. мај“ организовала за ученике основне школе уз подршку ГИЗ пројекта „Управљање отпадом и отпадним водама у општинама - ИМПАЦТ“. Крупањ је једна од 5 пилот општина у овом пројекту, који има за циљ смањивање количине отпада која завршава на депонији, увођење рециклаже и пречишћавање отпадних вода.
Ученици ће указати не само на проблеме, већ ће посаветовати своје вршњаке како могу да смање количину отпада и како отпад може поново да се употреби. Будући да у општини Крупањ постоје дивље депоније, ученици ће објаснити својим другарима негативни утицај отпада на здравље свих живих бића. Такође ће им дати практичне савете како да у свакодневном животу могу да смање потрошњу воде. Како се велики део становништва општине Крупањ бави пољопривредом и како је она један од највећих загађивача земљишта и вода, ученици ће кроз примере показати како штетне материје из прекомерна вештачких ђубрива и пестицида утичу на здравље људи и осталих живих бића. Циљ ове презентације је да вршњаци пренесу стечена знања и да утичу на промене у понашању како у својој школи тако и у својој породици.
Ова презентација је само једна у низу презентација коју ће ученици одржати за своје другаре. Намера је да се сличне презентације одрже у удружењима за пензионере, месним заједницама и другим школама. Ученици већ имају осмишљење акције за уређење и чишћење школе и школског дворишта, скупљања ПЕТ флаша, старог папира и едукације предшколског узраста. У ове акције желе да укључе што више грађана општине Крупањ како би очували своју животну средину и повећали квалитет живота.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa