Инфо

3. април 2014.3. апр 2014.
ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СПРЕМНО ДОЧЕКУЈУ ТРЖИШНУ УТАКМИЦУ

ТРЕШЊА ИЗВОЗНИ АДУТ

Пољопривредници са територије Шапца велике наде полажу у новоформиране засаде трешње.
После позитивног искуства са узгојем јабуке на два хектара, Милета Брајић из Штитара одлучио је да подигне засад трешње. Пре две године, кроз градски програм субвенционисања засада, посадио је стабла ове воћке на тридесет ари, и од ње има велика очекивања.
- Воћарство је моја велика љубав. Пре 40-50 година појединци су почели озбиљније да се баве овом граном пољопривреде у Штитару, тако да је ово само наставак традиције. Трешња је потребна и домаћем и иностраном тржишту, а за узгој је доста једноставнија од јабуке. Очекујемо да ће и зарада бити добра, каже Брајић
Интересовање пољопривредника за подизањем стабала овог воћа је велико, како у Поцерини, тако и у Мачви, те ће град, поред постојећих 200 хектара под трешњама, наставити да субвенционише засаде на још стотину.
- Очекујемо да ће се ефекти овог пројекта видети кроз пет година. У програм субвенционисања смо кренули на основу закључака из разговора са произвођачима, људима који учествују у дистрибуцији воћа и пољопривредним стручњацима. Трешња је једна од ретких сорти воћа које нису имале велике осцилације у цени на тржишту током последњих неколико година. Улагања у подизање засада нису тако велика као код других сорти воћа, а предност је и то што трешња не захтева наводњавање, истакао је градоначелник Шапца Милош Милошевић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa