Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
РЕШЕН ВЕЛИКИ КОМУНАЛНИ ПРОБЛЕМ У НАСЕЉУ ТРИАНГЛА

САНИРАНА ДИВЉА ДЕПОНИЈА

Службе Јавно комуналног предузећа „Стари град“ очистиле су прошлог петка дивљу депонију у улици Боже Милановића у насељу Триангла
Уклањањем смећа, кабастих предмета и другог отпада, а потом насипањем земље, санирана је површина која је годинама уназад служила као дивља депонија у шабачком насељу Триангла. Мање проблема на овој локацији убудуће би требало и да буде и због тога што ће од 1. марта улица Боже Милановића ући у систем редовног одношења смећа.
- Ангажовањем извођача радова на чишћењу дивље депоније, по налогу комуналне инспекције, сметлиште је санирано. Део улице Боже Милановића није био у систему изношења смећа, због чега су наше службе пре две недеље изашле на терен и дале препоруку да се почне са редовним изношењем отпада са овог простора. Обављени су одређени радови, те ће од марта наше екипе сваког четвртка одавде односити отпад, рекао је Зоран Дамњановић, руководилац Сектора градске чистоће ЈКП „Стари град“.
- Дивље депоније најчешће настају из пуке неодговорности грађана, који смеће остављају на локацијама које нису предвиђене за то. Превенција, али и кажњавање, најбоља су решења за овај проблем. Планирано је да преко овог простора прође саобраћајница, али док се то не догоди, нема никаквих препрека да се са овог места направи зелена површина која ће служити свим становницима насеља Триангла. Сви који у граду буду одлагли смеће ван обележеног простора биће кажњени. Град мора да буде чист, све комуналне службе морају да функционишу, и тако ће бити. Ако постоје било какви проблеми, ја сам спреман да саслушам грађане и да поступим у складу са њиховим сугестијама, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- Немаром несавесних грађана ова површина се претворила у дивљу депонију. Наложио сам службама које са баве комуналним уређењем да очисте овај простор и да га претворе у зелену површину.
Представници „Покрета за Шабац Зелених Србије“ у прошлости су више пута, у сарадњи са другим удружењима, огранизовали чишћење ове локације. Резултатима прошлонедељног санирања депоније веома су задовољни.
- Надамо се да у будућности неће бити потребе за одношењем шута, органског, анималног и другог отпада са овог простора. Радује нас и чињеница да су грађани из насеља Триангла доказали да се демократија не завршава само изборима, већ да кроз добру информисаност и активно учешће, може утицати на рад градских институција. „Покрет за Шабац-Зелени Србије“ ће увек пружити подршку грађанима у сличним ситуацијама, рекао је др Дејан Павловић, председник Градског одбора ове организације.
Евентуално поновно одлагање смећа на овом месту биће спречено постављањем видео надзора.
- Започећемо пилот пројекат мобилног видео надзора, који ће бити постављен на овој и сличним локацијама у граду, где постоји навика појединаца да одлажу смеће, иако те површине нису предвиђене за то. Често се дешава да грађани који живе у непосредној близини дивљих депонија буду и главни кривци за њихов настанак, односно у пракси се показало да управо они одлажу смеће на овим местима. Сигуран сам да ће постављање видео надзора утицати на промене лоших навика појединих грађана, навео је Ненад Илић, руководилац Одељења комуналне полиције.
На регионалну депонију „Срем-Мачва“ сваког дана из Шапца се одвезе скоро 100 тона отпада. Градоначелник Шапца каже да је увођење услуге удепоновања смећа неопходан услов за здраву животну средину.
- Потпуно разумем незадовољство грађана које се односи на цену услуге удепоновања смећа. Морам да признам да у тешком економском тренутку сваки нови издатак представља терет за наше грађане. Ипак, и са овим ценама, ми и даље имамо најјефтинију услугу депоновања и одношења отпада у Србији. Трудимо се да нашим суграђанима омогућимо најквалитетније услуге под најприступачнијим ценама, рекао је Зеленовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa