Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
ПРОТЕСТ СЕЉАКА МАЧВЕ У БОГАТИЋУ

СИНДИКАТ ЗА ОДБРАНУ ИНТЕРЕСА

Зоран Рајић, државни секретар у Министарству пољопривреде поручио да се, раније преузете обавезе морају поштовати. Ненад Бесеровац, председник општине Богатић подржао протест. Зоран Јуришић из Црне Баре у име организатора предложио учлањење у сељачки синдикат
Више стотина мачванских сељака, окупљених испред зграде Скупштине општине Богатић, протествовали су прошле недеље, против ниских откупних цена стоке, посебно товних свиња, понижавајуће цене млека и отежаног пласмана, као и бројних проблема у производњи дувана. Они су за већину ових потешкоћа осудили државу, због, како истичу лаких дозвола претераног увоза меса и млека, често сумњивог квалитета, што је како су закључили произвело “гушење“ домаће производње, посебно оне на мањим газдинствима, која је и преовлађућа у Мачви али и целој Србији.
После краћих разговора у згради Скупштине општине Богатић са државним секретаром у Министарству пољопривреде Зораном Рајићем, председником општине Богатић Ненадом Бесеровцем са сарадницима, организатори протеста су скупа са саговорницима изашли пред окупљене пољопривредне произвођаче из више мачванских села и обратили им се краћим описом ситуације уз предлоге, како да се реши.
У име Министарства пољопривреде Зоран Рајић је објаснио да они чине значајне напоре да омогуће продуктивнији и лакши рад у пољопривреди и ту се њихове надлежности завршавају, док је за активније учешће у решавању ових проблема, по мишљењу Рајића неопходно укључење министарстава финансија и привреде. Он је обећао исплату свих заосталих субвенција до почетка априла.
Председник општине Богатић Ненад Бесеровац је између осталог истакао да су надлежности општине у овом погледу још мање него Министарства пољопривреде али да они разумеју проблеме и покушавају посредством Дирекције за пољопривреду и село да помогну, колико могу.
Зоран Јуришић из Црне Баре, испред организатора предложио је што масовније учлањење у сељачки синдикат, ради лакше борбе за остварење интереса.
- Ово је крајњи немар, јад и беда. Води ка потпуном уништењу пољопривредне производње на селу, првенствено тз. мањих газдинстава, која и преовлађују. С друге стране држава нас се не одриче, када треба плаћати порез и разне друге рачуне, који редовно пристижу, каже Владан Миљевић, произвођач из Салаша Црнобарског.
Раде Станојчић домаћин из Клења, председник Управног одбора произвођача дувана је укратко изложио проблеме у овој области рада, за коју се у последње време определио већи број мачванских ратара.
Протест је протекао мирно уз уобичајене мере безбедности.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa