Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
РАЗГОВОР СА ПОВЕРЕНИКОМ САВЕТА ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ, СПОРТ И ОМЛАДИНУ СНС

ОМЛАДИНА ГУБИ СВОЈ ИДЕНТИТЕТ

Зашто се млади учлањују у политичке партије? Да ли су мотиви жеља за бољим друштвом у целини или лични интереси. Које моралне вредности су тренутно на цени? Каква је перспектива младих у Шапцу? На ове и сличне теме говори повереник Савета за друштвене делатности, спорт и омладину Српске напредне странке др Дејан Лазић.
Зашто нема више младих у политици и да ли се чини да постоји тихи бојкот са њихове стране?
-У претходним годинама политичких превирања, мислим првенствено на период од 5. октобра па на овамо, имали смо лидере, поготово млађе доби, који су се представљали да су више или мање из народа. Непосредно затим, а на основу своје тобожње стручности, они су се баснословно богатили док је Србија сиромашила. Партиципација младих у политици је, стога, била условљена директним опхођењем новопечених политичких елита према друштву и јако је тешко добити поверење младог човека да се он, ангажовањем у политици, заправо, бори за општи интерес, а да неће бити искоришћен за лично богаћење и интерес онога коме је поклонио поверење. Погледајте, носиоци петооктобарских промена су данас најбогатији људи у Србији.
А каква је ситуација у Шапцу и како Српска напредна странка мотивише младе?
-Програмом. Као и свака странка, Српска напредна странка је изнела свој програм и људи су свој суд о томе рекли на изборима. Имамо најбројнију омладину која се свакодневно увећава јер су млади препознали реформе Александра Вучића и сами желе нешто да промене. Систем је годинама уназад уништавао омладину као главну покретачку снагу промена јер му је одговарало да млади људи лежу у пет, а устају после подне. Да су устајали на време, до поднева би се већ питали шта могу да раде а посла није било. Такође, томе су допринели и медији. У Србији мора да се ради и сигуран сам да ће потези Владе ка отварању нових радних места променити негативан тренд недостатка младих у политици.
Помињете медије. Зашто медији?
-Па видите шта се сервира младим људима. Затрпани смо вестима о старлетама, насиљу... Водитељи се туку, старлете промовишу проституцију... Ти људи не силазе са насловних страна новина, а представљају еквиваленцију суноврата друштва у времену кад омладина губи свој идентитет. Њихово појављивање у медијима треба да буде регулисано законом, не због посла којим се баве већ због глупости коју носе. Млади се поистовећују са њима, девојчице у школу иду као у дискотеку, а младићи се такмиче у пијанству. Предлагали смо увођење униформи у школе, како би се смањиле социјалне разлике и растеретио кућни буџет.
Каква је перспектива младих кроз спорт у Шапцу?
- Са оваквим недостатком слуха локалне самоуправе, многи трофејни клубови су пропали или пропадају. Да ли знате у каквим условима тренирају кајакаши, ватерполисти... Осим сезонских турнира у фудбалу, спортска понуда за обичне грађане и није баш богата.
На видику је коначна изградња базена. Колико су основане тврдње локалне самоуправе да Република нема слуха за пројекте у Шапцу?
-Базен је требао, по уговору, бити завршен пред крај 2011. године и био је један од адута у кампањи. У буџету је предвиђен новац за базен, извођач или подизвођач радова је започео изградњу, касније прогласио стечај, а пројекат и све што је урађено је проглашено неадекватним. За то време новац је потрошен за шљунчење путева по селима у кампањи. И појео вук магарца. Такође, дизани су наменски кредити, а новца нигде. Базен није есенцијално питање за функционисање града, али је само једна у низу афера владајуће гарнитуре. То је новац пореских обвезника и таквом недомаћинском понашању се мора стати на пут. Није истина да република нема слуха, локалној самоуправи је у посету долазио неколико пута државни секретар у Министарству спорта, па и сам министар и уз њихово ангажовање је у плану изградња спортског центра на Мишарској ади. Ствар је у томе да локална самоуправа за све што није урадила криви Владу, а проблеми и датирају од много раније када није била у кохабитацији са Владом него је заједнички, са тадашњом републичком власти доприносила пропасти државне имовине и грађана.
Значи ли то да је улазак у политику карта за добар живот? Да ли је то порука младима?
-Ја не улазим у туђе мотиве бављења политиком, једини исправан мотив јесте идеологија и жеља за бољим животом заједнице јер ће нам ту деца живети. Али конкретно у Шапцу, постоје неки политичара који обилато користе распад Демократске странке. Како се региструје нова, они се само ротирају и распоређују како би држали монопол на политичкој сцени града а одборници се купују као на пијаци. При том се нико не усуђује да буде опозиција, па је, суштински, промењен само назив. Њихова принципијелност, карактер, лојалност, глас се мери новцем. Млади морају да схвате да је суштина политике допринос општем интересу и заједници. Да су фејсбук и интернет вид забаве а не начин живота, да поглед на доњи веш и целулит српске старлете на насловним странама таблоида није све што они генерацијски треба и могу да ураде. Да је њихова судбина у њиховим рукама, да могу боље. Да морају!
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa