Инфо

22. април 2010.22. апр 2010.
ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ

ШАБАЦ ЦЕНТАР ИЛИ МАРГИНА

Каква ће бити судбина Шапца уколико дође до најављене регионалне поделе Србије
Предлог измена и допуна Закона о регионалном развоју у последње време изазива многе недоумице. У јуну прошле године Скупштина је усвојила решење о подели Србије на седам статистичких региона: Војводину, Београд, Косово, Јужни, Источни, Западни и Централни регион. Садашњи предлог смањује њихов број на пет. Он подразумева спајање Источног и Јужног региона као и Шумадије и Западне Србије.
Шабац је према овој подели припао Западном региону чији је центар у Крагујевцу. Од шабачких посланика у Скупштини Србије покушали смо да сазнамо каква је судбина нашег града уколико се предложена статистичка регионална подела преслика и на политичко административну. Да ли би у том случају претендент за лидера, сходно својим потенцијалима задржао једну од водећих улога или био маргинализован.
Ако би се предложени статистички региони буквално пресликали на будуће политичко административне регије републике Србије то би било веома штетно по Шабац и његов будући развој. Таква подела би овај град маргинализовала, донела му потпуно периферну улогу од оне коју Шабац као град заслужује. Због тога се надам да ће сви надлежни органи у Шапцу, народни посланици, људи од утицаја и кредибилитета овом питању прићи јединствено без обзира на страначку припадност. Јер не смемо дозволити да Шабац од значајног регионалног центра овог дела Србије постане занемарљива периферија неког будућег региона ““ рекао је поводом овог питања посланик СПС-а Зоран Бортић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa