Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
ИзлоЖба уметниЧких дела УдруЖења „Круг 10“ из Шапца

СВЕТЛОСТ УМЕТНОСТИ

Прошлог четвртка 19. марта, у Библиотеци „Политика“ у Крупњу је отворена изложба Удружења ликовних стваралаца „КРУГ 10“ из Шапца на којој је представљено 44 дела различитих формата, рађених различитим техникама, од акварела, уља на платну, преко енкаустике, резбарије и акрила. Реч се о аматерском сликарству и уметницима од којих су неки аутодидакти, односно самостално су учили да сликају без редовног школовања. Удружење „Круг 10“ је основано 2007. године и ради се о препознатљивој групи уметника у Шапцу која има своје традиционалне пролећне, ускршње и јесење изложбе, сви су чланови Удружења ликовних стваралаца Шапца. Свако од чланова има право да, поред заједничких изложби, сваке друге године организује и самосталну изложбу.
У разговору са оснивачем Удружења „Круг 10“ Светланом Жегарац сазнајемо: „У Крупњу смо били пет пута, последњи пут на ликовној колонији пре четири године и веома смо срећни што смо поново дошли у овај величанствени простор где су нам сва лица позната и где срећемо драге пријатеље. Сви сликамо различитим техникама, различитих смо сензибилитета и различитих поетика. Посетиоци ове изложбе имају прилику да виде пејзаже, резбарије, енкаустику, фигуративно сликарство и иконе. Долазимо са недавно одржане међунородне колоније у вили Албедо у Варни, а иначе шаљемо радове у Бугураску Мађарску и у Канаду. Обавезно смо присутни у Мајданпеку где се одржава традиционална изложба у којој учествују само припаднице лепшег пола. Удружење „Круг 10“ прави уметничке мостове које одликују сарадња, дружење, изложбе, колоније, учествујемо у хуманитарним акцијама и ван Србије“.
Уметници удружења „Круг 10“ из Шапца су прошле недеље имали изложбу у Музеју Војводине у Новом Саду са групом акварелиста удружења „ВИР“ из Новог Сада. Са истом поставком ће доћи у Шабац 3. априла и излагати у простору галерије „КРУГ 10“ у тржном центру „Тина“ у 19 часова. Ускоро организују и традиционалну ускршњу изложбу на велики четвртак када ће осликавати ускршња јаја и поклањати их посетиоцима и пријатељима. Такође, раде и на успостављању прекограничне сарадње у оквиру пројекта „Људи људима“ у оквиру конкурса Европске уније. Из приложеног се да приметити да је реч о веома активним уметницима аматерима који, најпре, воле дружење, али и стварање радова од великог значаја за овај крај.
Од члана удружења „Круг 10“ Миодрага Гашића-Гала сазнајемо да је изложба у Крупњу са импозантним бројем слика. Дела су тематски веома различита тако да могу задовољити све укусе. Раније су Удружење „Круг 10“ чиниле само жене али су сада појачане са четири мушкарца.
Изложба дела уметника Удружења „Круг 10“ из Шапца биће отворена за све посетиоце до недеље 29. марта 2015. године у Библиотеци „Политика“ у Крупњу.
Д. Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa