19. mart 2015.19. mar 2015.
IzloŽba umetniČkih dela UdruŽenja „Krug 10“ iz Šapca

SVETLOST UMETNOSTI

Prošlog četvrtka 19. marta, u Biblioteci „Politika“ u Krupnju je otvorena izložba Udruženja likovnih stvaralaca „KRUG 10“ iz Šapca na kojoj je predstavljeno 44 dela različitih formata, rađenih različitim tehnikama, od akvarela, ulja na platnu, preko enkaustike, rezbarije i akrila. Reč se o amaterskom slikarstvu i umetnicima od kojih su neki autodidakti, odnosno samostalno su učili da slikaju bez redovnog školovanja. Udruženje „Krug 10“ je osnovano 2007. godine i radi se o prepoznatljivoj grupi umetnika u Šapcu koja ima svoje tradicionalne prolećne, uskršnje i jesenje izložbe, svi su članovi Udruženja likovnih stvaralaca Šapca. Svako od članova ima pravo da, pored zajedničkih izložbi, svake druge godine organizuje i samostalnu izložbu.
U razgovoru sa osnivačem Udruženja „Krug 10“ Svetlanom Žegarac saznajemo: „U Krupnju smo bili pet puta, poslednji put na likovnoj koloniji pre četiri godine i veoma smo srećni što smo ponovo došli u ovaj veličanstveni prostor gde su nam sva lica poznata i gde srećemo drage prijatelje. Svi slikamo različitim tehnikama, različitih smo senzibiliteta i različitih poetika. Posetioci ove izložbe imaju priliku da vide pejzaže, rezbarije, enkaustiku, figurativno slikarstvo i ikone. Dolazimo sa nedavno održane međunorodne kolonije u vili Albedo u Varni, a inače šaljemo radove u Bugurasku Mađarsku i u Kanadu. Obavezno smo prisutni u Majdanpeku gde se održava tradicionalna izložba u kojoj učestvuju samo pripadnice lepšeg pola. Udruženje „Krug 10“ pravi umetničke mostove koje odlikuju saradnja, druženje, izložbe, kolonije, učestvujemo u humanitarnim akcijama i van Srbije“.
Umetnici udruženja „Krug 10“ iz Šapca su prošle nedelje imali izložbu u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu sa grupom akvarelista udruženja „VIR“ iz Novog Sada. Sa istom postavkom će doći u Šabac 3. aprila i izlagati u prostoru galerije „KRUG 10“ u tržnom centru „Tina“ u 19 časova. Uskoro organizuju i tradicionalnu uskršnju izložbu na veliki četvrtak kada će oslikavati uskršnja jaja i poklanjati ih posetiocima i prijateljima. Takođe, rade i na uspostavljanju prekogranične saradnje u okviru projekta „Ljudi ljudima“ u okviru konkursa Evropske unije. Iz priloženog se da primetiti da je reč o veoma aktivnim umetnicima amaterima koji, najpre, vole druženje, ali i stvaranje radova od velikog značaja za ovaj kraj.
Od člana udruženja „Krug 10“ Miodraga Gašića-Gala saznajemo da je izložba u Krupnju sa impozantnim brojem slika. Dela su tematski veoma različita tako da mogu zadovoljiti sve ukuse. Ranije su Udruženje „Krug 10“ činile samo žene ali su sada pojačane sa četiri muškarca.
Izložba dela umetnika Udruženja „Krug 10“ iz Šapca biće otvorena za sve posetioce do nedelje 29. marta 2015. godine u Biblioteci „Politika“ u Krupnju.
D. Žugić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa