Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
ШАБАЧКА „НОЋ МУЗЕЈА“

У ЗНАКУ ПРОХУЈАЛИХ ВРЕМЕНА

Водећи се речима француског математичара, филозофа и мислиоца Огиста Конта да је „прошлост та која управља садашњошћу“ с правом можемо рећи да људи прошлости, својом мишљу и делом, трајно живе у нама, што је показала и протекла „Ноћ музеја“. На осамнаест локација у Шапцу, прошле суботе, посетиоци су имали могућност да се врате у време „Малог Париза“, послератног развоја града и златног доба Хемијске индустрије „Зорка“ у Библиотеци шабачкој, истовремено се подсетивши и на школске дане кроз ретроспективу генерација оних који су у Шабачкој гимназији и ОШ „Јанко Веселиновић“ учили, радили и стварали, док је у ОШ „Јеврем Обреновић“ приказан, кроз интерактивну радионицу „Физика кроз историју и време“, живот и рад Михајла Идворског Пупина. Све то, како обично иде, уз звуке старог Шапца, као и у ОШ „Вук Караџић“ где је приказан и музичко-сценски приказ настао као резултат истраживања културног живота између два светска рата.
Окупљањем код бисте Живорада Жике Поповића у малом парку и уз звуке и песму београдског алтернативног хора и оркестра „Хоркестар“ одата је почаст једном од организатра културно-просветног рада у Шапцу и Подрињу између два светска рата. Управо поводом сто двадесет година рођења овог заслужног шабачког културног посленика у Међуопштинском историјском архиву организована је изложба.
Изложба одежди, посуда и реликвија, које се користе током службе у православном храму, у Народном музеју, изложба карикатура Предрага Кораксића Цораџа, вече стенд ап комедије у Културном центру, радионице шабачких карикатуриста, били су само део разнолике понуде традиционалне манифестације која се ове године организовала под слоганом „Отвори очи у ноћи“.
Нису изостали ни перформанси и изложбе шабачких уметника, удружења „Комбинарт“ и ,„Холодром“, а испред Туристичке организације Шабац посетиоци су имали прилику да прошетају нашим градом кроз време и то захваљујући 3Д технологији.
У „Ноћи музеја“ приказани су и стилови облачења, некада и сад, од онога што су носила некадашња шабачка господа до најновије модне колекције за пролеће ““ лето 2015. уметнице Александре Ранковић у организацији УЛСШ.
Како свако време доноси нешто ново тако су и ученици Школе примењених уметности на себи својствен начин приказали у својој галерији легендарне рок музичаре уз помоћ аудио-визуелних садржаја.
Улицама града, у суботњој ноћи, прошетао је део некдашње шабачке господе која се могла видети и на изложби „Шабачка господа, некад и сад“ у просторијама КУД „Абрашевић“.
И Мишар је запловио историјским времепловом. Уз дегустацију старинских колача и другигх кулинарских ђаконија сви присутни уживали су у изложби традиционалних кућних предмета и рецепата из мишарских домаћинстава.
Свако ново доба саздано је на мудростима претходних времена. И поруке које нам од њих стижу, макар ми тога не били свесни, оне су које битно одређују и наше данашње постојање. Захваљујући новим нараштајима управо та прошла времена за тренутак су оживела нудећи слику онога што је некад било и што је могло бити да није нестало оствљајући траг некадашњег успеха и можда неких бољих времена.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa