Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
РАЗГОВОР СА ДИРЕКТОРОМ ЈКП “СТАРИ ГРАД“ ДРАГАНОМ НИНКОВИЋЕМ

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА ГРАЂАНА

Од 1.до 3. јула никаквих активности у Прихватилишту није било. За све угинуле животиње које се одлажу у хладњачу, а потом одвозе у Сомбор постоји уредна документација. Плажа на Старом Граду је у надлежности ЈП за управљање грађевинским земљиштем. За следећу годину планирана реорганизација послова приликом одржавања гробља. Пробно одношење смећа са сеоског подручја креће од 1. августа
На адресу редакције листа “Глас Подриња“, протеклих месец дана стигао је велики број питања и коментара наших суграђана на тему стања и реконструкције плаже на Старом граду, уређења гробља, одношења смећа са сеоских подручја. У жељи да нашим читаоцима изађемо у сусрет и разјаснимо недоумице разговарали смо са директором ЈКП “Стари Град“ Драганом Нинковићем.
У међувремену, јавност је узнемирила вест да је Алијанса за заштиту природе, права животиња и права људи из Суботице поднела Пријаву надлежном Министарству против овог шабачког јавног предузећа тврдећи да је из Прихватилишта за напуштене псе, у периоду од 1. до 3. јула, камионом отпремљено 200 џакова напуњених лешевима паса. Колико има истине у њиховој оптужби, и шта се заправо десило?
- Сасвим сигурно могу да кажем да никакве активности у наведеном периоду нису вршене. Једино логично објашњење ми је да је дошло до неке забуне. Наиме, ми поседујемо хладњачу у коју се одлажу сви конфискати. Када кажем сви, не мислим само на угинуле псе, већ на све угинуле животиње (прегажене на улици, еутаназиране у ветеринарским амбулантама, угинуле из различитих разлога на фармама) са територије за које смо надлежни. Када се та хладњача напуни, наши камиони одвозе џакове са залеђеним животињама на трансфер станицу где их одлажемо у посебне контејнере, које потом одвози једна фирма из Сомбора. За све те активности постоји уредна документација. Шта је када одложено, количина тог отпада и датум када је нешто предато. Дакле, свако ко жели озбиљно да се позабави наведеним оптужбама, у сваком тренутку може да докаже да су апсолутно неосноване.
Оно што бих волео овом приликом да напоменем, а тиче се Прихватилишта за псе, је да према оценама познавалаца оно спада у једно од најбољих у Србији. Односно, упркос ограниченим средствима и малом броју запослених, наше Прихватилиште са успехом уклања псе са улице и константно унапређује бригу о напуштеним животињама. Успели смо да адаптирамо и стари део азила, а од 1. јануара 2013. до данас је удомљено 209 паса, од чега преко 50 од почетка ове године.
Судећи по нашим читаоцима посебно актуелна тема ових дана је градска плажа на Старом граду. Највећи број има притужбе на нове тушеве, кабине, шут и рупе иза новопостављених кафића. Муку им, како кажу, представља и сам улазак у воду јер тај део плаже није посут песком.
-Комплетан мобилијар који се налази на плажи је у надлежности ЈП за управљање грађевинским земљиштем, ми смо, поједностављено речено извршиоци њихових налога. Односно, уколико неко из ЈП за управљање грађевинским земљиштем процени да негде недостаје песка, они нама упуте налог и ми тек онда излазимо на терен. Директно задужење нам је одржавање хигијене и организовање рада спасилачке службе.
Када је реч о шуту и рупама иза кафића, искрено, и ја сам био непријатно изненађен. Оно што могу са сигурношћу да кажем је да је шут испред објекта за Хитну помоћ уклоњен, а верујем да ћемо ускоро од надзора добити налог за уређење простор иза кафића. Та површина ће за почетак бити насута и изравнана да би на јесен била посејана трава.
Редакцији се јавио један број грађана незадовољних што се простор око гробних места третира тоталним хербицидом. Да ли је то уобичајена мера?
- Тотални хербицид је стандардно средство за третирање гробља, али оно што бих волео да кажем нашим суграђанима је да ће следеће године у овом сектору одржавања доћи до реорганизације посла. Наиме, овде смо већ годинама у незавидној ситуацији. Велики број радника је отишао у пензију или у неке друге фирме, а због још увек важеће забране запошљавања дужи временски период кубуримо са мањком људи у овом сектору. Потом, посебан проблем представља Доњошорко гробље. То је површина од девет хектара која мора да се коси тримером, а тренутно, као што сам навео нема ко. Но, без обзира на тренутну ситуацију, од следеће године смо забранили употребу “тотала“, и планирамо свеобухватну реорганизацију послова како би се проблем са недостатком људи превазишао, а гробља косила.
За 1. август је планиран почетак одношења смећа из сеоских месних заједница. Да ли можете да нам кажете нешто прецизније о томе?
- Отварањем Регионалне депоније створени су услови да смеће почне да се одвози и из сеоских месних зајеница. Оно што у овом тренутку могу да потврдим је да ће од 1. августа почети одвожење ђубрета из Орашца, Орида, Мрђеновца, Предворице, Кормана и Миокуса, и да се једно време та услуга неће наплаћивати.
Т. Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa