Инфо

10. јун 2010.10. јун 2010.
ПРОМОЦИЈА КЊИГА У МАНАСТИРУ ИЛИЊЕ

НЕВИДЉИВА СИЛА ИГУМАНА ИСАИЈЕ

Прошле суботе, представљена је трилогија љубави, три књиге које су недавно изашле у издању Издавачке куће „Глас цркве“, на, рекло би се на први поглед, необичном месту, у манастиру Илиње, недалеко од Мачванског Прњавора
Овај манастир, посвећен Светом пророку Илији, налази се у срцу села Очаге, који броји 120 кућа. Подигли су га брачни пар Илија и Станија Лацковић, пре 30 година, са благословом владике Јована, а уз помоћ мештана.
Сама Божја промисао, довела је овде оца Исаију (Јокића) из Хопова, пре пет година. За то време, он је преобразио овај манастир, не само физички, него и духовно - ово је сада духовно стециште у које долазе људи широм Србије и Републике Српске. Света литургија се служи сваки дан, а недељом и празником, причести се преко 150 људи. Сваке друге суботе, служи се Света тајна јелеосвећења, на коју дође између триста и четири стотине верника. Отац Исаија, који је харизматичан човек, пун љубави за ближње своје, направио је центар за лечење зависника (од дроге и алкохола). Тренутно је на лечењу око двадесет зависника, који некада умеју да буду веома агресивни, а које само ревносни монаси својом смиреношћу могу да трпе. Болесници се сваки дан причешћују, живе по познатом монашком правилу - молитва и рад - свако има своје послушање. Овде се доста ради. Зида се нови конак, гаје пилићи, обрађује огромна башта, производи манастирски ликер... Игуман Исаија је јединствена личност која се не може скоро појавити на небу православне цркве. Сваки дан се у манастиру послужи око сто оброка, свраћају и путници намерници, и бескућници, и болесни, они којима је помоћ потребна... Мештани села Очаге јако воле игумана Исаију, јер је њихово село, захваљујући њему, једно од најпопуларнијих у Србији - изјавио је за „Глас Подриња“ пензионисани протојереј ставрофор, Драгорад Остојић, који је по благослову владике Лаврентија, исповедник у Илињу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa