Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
Две деценије рада и развоја ПУ „Локал прес”

КЉУЧЕВИ САЈТА ЗА НЕВЛАДИН СЕКТОР

Пословно удружење асоцијације локалних независних медија „Локал прес” двадесетогодишњицу успешног рада обележило је Свечаном скупштином под називом „Грађани и локални медији-20 година заједно”, одржаном у земунском Мадленијануму, у четвртак 24. септембра 2015.
Међу многобројним званицама, сем представника четрдесет и две чланице Локал преса, били су представници Министарства културе и информисања, Мисије ОЕБС у Србији, донаторских организација Цивил Ригхтс Дефендерс, Фондације за отворено друштво, Стренгтхенинг Медиа Фреедем/Ептиса, Медиа Диверситy Институт, највећих новинарских и медијиских удружења, многобројних партнерских невладиних организација и чланови породице покојног Павла Ћировића, једног од оснивача Асоцијације независних локалних медија.
Поред пригодне изложбе фотографија, на Свечаној скупштини приказан је и кратак филм, као својеврсно сведочанство о настанку и значају удружења које већ две деценије помаже опстанак и развој локалних медија у Србији. Награду установљену пре десет година у част Павла Ћировића, првог председника “Локал преса”, његова супруга Лела Ћировић уручила је Ивани Ранђеловић, представници организације Цивил ригхтс дефендерс, за непрекидну дугогодишњу сарадњу и подршку у развоју и јачању локалних медија.
Свечано обележавање две деценије рада Пословног удружења „Локал прес” било је прилика и за представљање нове интернет презентације, која сем савременог графичког решења уноси и значајну новину, која ће додатно учврстити већ успостављена партнерства са организацијама цивилног друштва. Представницима невладиног сектора уручени су кључеви сајта, односно дата им је могућност да и сами администрирају страницу “Локал преса”, уношењем вести и извештаја о својим активностима.
Након свечаног дела, у оквиру скупштине одржане су и три панел дискусије, на којима се разговарало о актуелним темама у вези са значајем сарадње медија и цивилног сектора, перспективама локалних гласила и досадашњем току примене нових медијских закона. Поред челних људи Коалиције новинарских и медијских удружења, учесници и модератори панел дискусује били су медијски експерти Драган Кремер, координатор медијских програма Фондације за отворено друштво, Саша Гајин професор Правног факултета Унион и коаутор медијских закона, Милица Пешић извршна директора Института за медијску различитост из Лондона и Гордана Јанковић шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС у Србији. Нарочито значајна била је размена искустава са представницима земаља у окружењу, стручњацима у медијској области, који су били гости Свечане скупштине Пословног удружења „Локал прес” и учесници панел дискусија- Иоана Авадани извршна директорка Центра за независно новинарство из Букурешта, Марија Волчјак директорка листа „Горењски глас” из Крања, Дејан Георгиевски председник Центра за развој медија из Скопља, Борка Рудић генерална секретарка Удружења БХ новинари из Сарајева.
Учесници панел дискусија упутили су и званично саопштење са скупштине „Локал преса“, којим су осудили ратнохушкачко новинарство и говор мржње у текстовима о актуелном спору Хрватске и Србије, који су тог дана са насловних страна пласирали поједини београдски листови.


Преузето са: хттп://лоцалпресс.орг.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa