Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
МУРАЛ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У БОГАТИЋУ

ЗАВИЧАЈ ЈАРКИХ БОЈА

Свети Сава и 190. годишњица школе. Одсликано 95 метара квадратних зида у холу зграде. Мачва на длану окружена домаћим и српским великанима
После више мурала које је урадио у Шапцу и Прњавору, Жељко Драгићевић, млади академски сликар из Совљака, идеју за нови посвећен завичају и школи у Богатићу, где је матурирао добио је пре две године, на Ваведење, после једног случајног сусрета и разговора са примаријусом доктором Предрагом Тојићем. Упознао је са њом директора основне школе у Богатићу Божидара Цмиљановића и после њиховог кратког разговора са председником општине Богатић Ненадом Бесеровцем, започео је, а ових дана завршио слику на зиду у холу школе посвећену Мачви. Површина претходно специјално припремљеног и одсликаног зида је 95 метара квадратних, а доминантна слика је чувено дело почившег Милића од Мачве “Договор великана... “ које се у оргиналу налази у Народном музеју у Београду. Около су портрети великана Мачве и Србије, као и композиција ове равнице с доминантним туристичким обележјима и друга, визионарска слика уметниковог завичаја од ковача до орача, од Лепенског вира до сателита.
Речју читав зид одише свежином јарких боја и препознатљивих мотива овог краја. Иако је то мурал вешто су одабрани детаљи који на најбољи начин илуструју фантастику сан и машту, путању којом се кретала већина мачванских сликара који су своја дела стварали под великим утицајем једног од родоначелника Мачванске сликарске школе Милића од Мачве.
- То је и својеврсни омаж Милићу коме много дугујемо. И као што је он својим именом, додајући оно од Мачве и делом заувек овековечио велику српску равницу, тако сам и ја овим својим муралом желео и мислим да сам у томе успео. Дело остаје живо, као у кошници да сведочи о прошлости, садашњости и будућности овог краја, каже Жељко Драгићевић, коме је од другог јануара на изради грандиозног дела, помогао Слободан Мајсторовић, млади сликар из суседног Дубља.
Од идеје до реализације слика је проширивана новим детаљима, а како уметници кажу простора на зидовима у школи има за целу историју науке у Србији.
Мурал ће свечано бити откривен на дан Светог Саве и прославу 190. годишњице највеће мачванске основне школе. То је здушно подржала и помогла општина Богатић, којој заједно са руководством школе упућују велику захвалност.
Љ.Ђукић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa