21. januar 2016.21. jan 2016.
MURAL U OSNOVNOJ ŠKOLI U BOGATIĆU

ZAVIČAJ JARKIH BOJA

Sveti Sava i 190. godišnjica škole. Odslikano 95 metara kvadratnih zida u holu zgrade. Mačva na dlanu okružena domaćim i srpskim velikanima
Posle više murala koje je uradio u Šapcu i Prnjavoru, Željko Dragićević, mladi akademski slikar iz Sovljaka, ideju za novi posvećen zavičaju i školi u Bogatiću, gde je maturirao dobio je pre dve godine, na Vavedenje, posle jednog slučajnog susreta i razgovora sa primarijusom doktorom Predragom Tojićem. Upoznao je sa njom direktora osnovne škole u Bogatiću Božidara Cmiljanovića i posle njihovog kratkog razgovora sa predsednikom opštine Bogatić Nenadom Beserovcem, započeo je, a ovih dana završio sliku na zidu u holu škole posvećenu Mačvi. Površina prethodno specijalno pripremljenog i odslikanog zida je 95 metara kvadratnih, a dominantna slika je čuveno delo počivšeg Milića od Mačve “Dogovor velikana... “ koje se u orginalu nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. Okolo su portreti velikana Mačve i Srbije, kao i kompozicija ove ravnice s dominantnim turističkim obeležjima i druga, vizionarska slika umetnikovog zavičaja od kovača do orača, od Lepenskog vira do satelita.
Rečju čitav zid odiše svežinom jarkih boja i prepoznatljivih motiva ovog kraja. Iako je to mural vešto su odabrani detalji koji na najbolji način ilustruju fantastiku san i maštu, putanju kojom se kretala većina mačvanskih slikara koji su svoja dela stvarali pod velikim uticajem jednog od rodonačelnika Mačvanske slikarske škole Milića od Mačve.
- To je i svojevrsni omaž Miliću kome mnogo dugujemo. I kao što je on svojim imenom, dodajući ono od Mačve i delom zauvek ovekovečio veliku srpsku ravnicu, tako sam i ja ovim svojim muralom želeo i mislim da sam u tome uspeo. Delo ostaje živo, kao u košnici da svedoči o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovog kraja, kaže Željko Dragićević, kome je od drugog januara na izradi grandioznog dela, pomogao Slobodan Majstorović, mladi slikar iz susednog Dublja.
Od ideje do realizacije slika je proširivana novim detaljima, a kako umetnici kažu prostora na zidovima u školi ima za celu istoriju nauke u Srbiji.
Mural će svečano biti otkriven na dan Svetog Save i proslavu 190. godišnjice najveće mačvanske osnovne škole. To je zdušno podržala i pomogla opština Bogatić, kojoj zajedno sa rukovodstvom škole upućuju veliku zahvalnost.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa