Инфо

18. фебруар 2016.18. феб 2016.
ТВ ПРАВА - НЕПРЕСУШНИ ИЗВОР ПРИХОДА НАЈЈАЧИХ ЛИГА

Енглези без премца

Љубитељи фудбала се разликују по сензибилитету, привржености различитим тимовима, стиловима игре, фудбалерима, тренерима, те на основу личних афинитета, рангирају иностране лиге. Објективни критеријуми не постоје, али када у данашњем свету новца и економског императива, материјално узмемо као кључни критеријум хијерархије, енглеска Премијер лига је без премца. Фудбал је одавно и бизнис, чак шоубизнис
Нема популарнијег националног такмичења, а руководство лиге то итекако уме да искористи, те вртоглави раст популарности прати и невероватан раст цене ТВ права за преносе мечева са острва. У односу на претходне три године, цена ТВ права што се Британије тиче, виша је за чак 71 %. Пре три године, два купца (Скај и БТ спорт) укупно су издвојили 4 милијарде и 164 милиона евра за седам пакета преноса, а сада близу 7 милијарди евра, од чега ће само Скај платити Лиги 5,79 милијарди евра за пет пакета, а БТ, за преостала два, нешто мање од 1,33 милијарде.. Што се тиче територија ван острва (прекоморских, како их називају у Енглеској), објављен је списак носилаца права. Америчка компанија „ИМГ“ дала је најбољу понуду за права на територију централне и источне Европе, где убрајају и Балканско полуострво. Од тренутка потписивања уговора, компанија постаје власник свих права преноса за ту територију и расписује своје услове за продају. Као и у претходне три године, канал „Спорт клуб“ био је најкооперативнији што се простора бивше Југославије тиче.
Би Би Си (ББЦ) недавно је објавио податке према којима, само од ТВ права ван граница Уједињеног краљевства, Премијер лига зарађује више него преостале најјаче лиге (немачка, шпанска и италијанска од свих ТВ права заједно). За трогодишњи пакет, приход ПЛ са иностраног подручја, до 2019. године, биће више од 3 милијарде евра, а поређења ради, први пакет, који је трајао пет година, на почетку Премијер лиге (1992 ““ 1997) донео им је, са истог простора, „само“ 53 милиона евра. Када се посматра Балкан, зарада енглеске лиге, у целини, је 7,86 милиона евра по сезони. ТВ станице далеког истока (пре свих Хонг Конг и Малезија), као и Скандинавије, најиздашнији су што се тиче права преноса за своја подручја и код њих је раст константан и драматичан у сваком циклусу.
Тема ТВ права представља једну од најзначајнијих у Немачкој. Иако је, према подацима УЕФА, по укупној заради, Бундеслига одмах из Премијер лиге, када се упореде само добици лиге од ТВ права, Примера (Шпанија) и Калчо Серија А (Италија) боље су позиционирани. До ове године, у Немачкој, само једна компанија је куповала сва права, а управо недостатак конкуренције „окривљен“ је за мање приходе. За разлику од њих, у Енглеској, Италији и Шпанији, најмање два или три понуђача (Шпанија), из циклуса у циклус, воде „рат“ за права преноса, што доноси бржи раст цене.
Ипак, иако су далеко иза Премијер лиге и остале „топ“ лиге могу се похвалити вишим ценама. Шпанска Примера („Ла лига“) извојевала је 2,65 милијарди евра за наредне три сезоне (овоме треба додати и износе за преносе ван Шпаније за које ће тек бити организована аукција), Бундеслига ће инкасирати око 2,5 милијарди у истом периоду, што је мање од актуелне цене преноса Серије А (2015 ““ 2018) од 2,83 милијарде.
Управо у овом податку и издвојеном тексту, крије се и одговор на питања како многи клубови могу да издвоје огромне износе за одређене фудбалере, из сезоне у сезону, чак и када изостану резултати. Као што видите, трансфер најскупљег играча данашњице, Гарета Бејла, из Тотенхема у Реал Мадрид (око 100 милиона евра), исплаћен је кроз 2/3 прихода од ТВ права у једној сезони.
Можда бројке објашњавају и зашто се људи у Србији радују успесима, некада Кјево Вероне, Хофенхајма, Вимблдона, Виљареала, а данас прижељкују титулу Лестера.
Богатство за све клубове
Осим руководству лиге, значајан део средстава од ТВ права припада и клубовима. Начин прерасподеле у најјачим лигама захтевао би посебан текст, али оно што је заједничко да, од ове сезоне, у све четири лиге, део средстава се дели једнако свим прволигашима, а део је условљен пласманом и бројем преношених утакмица једног клуба. И у овом параметру, апсолутни победници су премијерлигаши. Последњепласирани тим у сезони 2016/2017. испашће у Чемпионшип, али ће и инкасирати минимум 99 милиона евра само од телевизијских права, што је четири милиона више од шестопласиране екипе шпанске лиге. Реал Мадрид и Барселона неприкосновени су по популарности у свету и по заради у Шпанији, али ће и они, кроз телевизијске преносе њихових утакмица, зарадити око 6 милиона евра мање од наредног шампиона Енглеске. Најбољи тим Италије био би, по заради, у Шпанији трећи, а у Енглеској тек на седмом или осмом месту.
Покушали смо да сазнамо колико наше медијске куће издвајају за преносе лига у Србији, али нисмо добили одговоре на питања која смо им проследили. Једино што знамо, то је да, као и у Европи, највише кошта Премијер лига, потом следи Калчо, Примера и на крају Бундес лига.
Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa