Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
НОВИ ЧЛАН ГРАДОНАЧЕЛНИКОВОГ ТИМА ЗАДУЖЕН ЗА ЗДРАВСТВО

ПОВРАТИТИ ПОВЕРЕЊЕ ИЗМЕЂУ ПАЦИЈЕНАТА И ЛЕКАРА

Градоначелник је истакао да је квалитетнији однос између лекара и пацијената оно чиме ће се бавити. Потрудићемо се да својим примером покажемо како здравство у Србији може и треба да изгледа, истакао градоначелник
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, прошле среде је предствио новог члана свог тима. За област здравства у граду у будуће ће бити задужена др Наталија Јовановић, специјалиста опште медицине, запослена у Дому здравља. Градоначелник је навео да др Јовановић пацијенти јако воле и цене, а уважавају колеге, као и да има нове добре идеје како да се здравствени систем подигне на виши ниво.
Наталија Јовановић је истакла да се заједно са својим колегама бори да пацијенти буду здрави, не само тако што покушавају да излече болести, него и да својим превентивним радом спрече настајање истих и да својим саветима помогну да пацијенти живе квалитетније. Своју улогу види у томе да буде веза између пацијената, својих колега и града да би сви заједно помогли да здравство у Шапцу буде боље.
-Наш заједнички циљ је да свако у Шапцу има право на здравствену заштиту и да свако може да дође до лекара. Преко службе за социјални рад покушаћемо да оверимо књижице и социјално угроженом становништву, као и онима који немају здравствене књижице. Са друге стране, радићемо на томе да подигнемо ниво квалитета здравствене заштите тако што ће град наградити лекара у Дому здравља квалитетном стимулацијом, како би се побољшао њихов рад. Волела бих да сви заједнички покушамо да се однос пацијента и лекара врати у пређашње стање, када је лекар био поштован и када су пацијенти слушали оно што им каже, рекла је Јовановићева.
Градоначелник је истакао да је квалитетнији однос између лекара и пацијената оно чиме ће се бавити и да је то тема о којој нико неће да говори јер није лака. Сматра да је једном нарушено поверење тешко вратити на прави колосек. Верује да је потребно отворити озбиљну дискусију да би се препознали проблеми у оквиру система и да људским приступом стручних људи тај однос може да се врати на заслужени ниво.
-Ово је тема којом треба озбиљно да се позабавимо и да не чекамо да нам решења стигну из Београда, јер неће стићи. Као народни посланик сам био члан Одбора за здравство у Скупштини Републике Србије и имао сам прилику да се суочим са чињеницом да велики број људи који доноси одлуке у систему здравства нема појма о здравству. Мислим да је читав низ важећих докумената и прописа који тренутно ограничавају или уређују рад здравствених установа, првенствено оних чији смо ми оснивачи, то су Дом здравља и Апотека, директно супротстављен интересима пацијената. Тиме ћемо постати само болеснији, а лекари незадовољнији. Нико не нуди никакво решење. Потрудићемо се да својим примером покажемо како здравство у Србији може и треба да изгледа, истакао је градоначелник.
Градоначелник верује да је решење проблема ствар времена, али када постоје нови људи који имају добре идеје онда је то и могуће.
Више рада мања плата
Наталија Јовановић је навела да су лекари дошли у ситуацију да нису срећни када крену на свој посао, јер их чека велики број пацијената који су такође незадовољни. Формула на основу које се финансирају лекари подразумева дестимулацију оних који више раде.
-По тој формули што више радимо, више пацијаната имамо и више рецепата пишемо, имамо мању плату. Највећи део времена проведемо у разговору са пацијентима због чега нешто не смемо да им напишемо. Најмање времена трошимо на медицину, а више на правне ствари. Неко од пацијената нас разуме, а неко не, објаснила је Јовановићева и додала да је свака критика добродошла јер представља почетак решавања проблема.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa