Инфо

14. април 2016.14. апр 2016.
ОБРАЗОВАЊЕ ПРИБЛИЖИТИ ЕВРОПСКОМ

МАЊЕ ЂАКА, ВИШЕ ОДЕЉЕЊА

И недавно тестирање деце која ће у септембру ове године сести по први пут у ђачке клупе, показује да је таквих малишана све мање. Овакав тренд није само карактеристичан за општину Богатић. Приметан је и у целом Мачванском округу, где тз “бела куга“ немилосрдно хара. Ни цела Србија се не може похвалити позитивним резултатима у наталитету. Села, нажалост све више старе и нестају, а и у онима која преживљавају све више је пустих кућа.
Тако од 4.400 села у Србији, без Косова многа би у наредних пола века могла заувек нестати са географске карте јер се у њима знатно мало деце рађа, а много више умире. На то указују и свештеници у овим селима. Речју гробља у Мачви постају све тешња, а у школама све мање првака.
- Ове године смо у шест основних школа и осам подручних одељења уписали само 280 првака. То је само у односу на прошлу годину мање за 17. Готово све школе у општини Богатић бележе мањи број првака, каже Миладин Станчетић руководилац Одељења за друштвене делатности Скупштине општине Богатић. Отуда је њихова иницијатива за измене и допуне Закона о основном систему образовања и васпитања, који би требало да уђе у скупштинску процедуру одмах по конституисању републичког парламента ( после избора) веродостојнија и утемељена на најозбиљнијим, “животним“ предлозима. Наиме ради се између осталог о предлогу за смањење броја ученика по одељењима, као што је у већини земаља Европске Уније ( од 12-16 ). Тиме би се обезбедила и знатно већа ефикасност у раду са ученицима, решило запослење евентуалног технолошког вишка просветних радника и избегло “гашење“школа, што је предложеном реформом о новој “мрежи“ школа готово постало неминовност.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa