Инфо

12. мај 2016.12. мај 2016.
УЧЕНИЦИ ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКЕ ШКОЛЕ УСПЕШНИ НА ДРЖАВНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

ЗНАЊЕ И УМЕЋЕ

Бојан Нешић, државни првак из математике и историје, екипа математичара трећа, Велимир Шубашић, вицешампион из историје у категорији гимназијалаца, рукометаши трећи
Након остварених резултата на такмичењима из стручних предмета ученици Економско-трговинске школе у Шапцу у протеклом периоду постигли су завидан успех из опште-образовних предмета. На Државном такмичењу из математике у Београду Бојан Нешић, ученик ИИИ1, образовног профила економски техничар, освојио је прво место и то са максималних сто бодова.
- Припреме су биле вишемесечне али кажем да су то и вишегодишње припреме с обзиром да одавно идем на такмичења. Веома сам задовољан успесима. Конкуренција је била веома јака јер све су то ученици који долазе годинама на такмичење ““ истакао је Бојан.
Захваљујући Бојановом успеху али и доприносу осталих ученика Јована Цвијића, Ане Лазић и Кристине Марковић, екипа математичара Економске школе заузела је треће место. Како су сви истакли, поред припрема, помоћ професора и њихова подршка су више него битни.
- У последње време имамо доста заинтересованих ученика за такмичење. Овог пута похвалио бих целу екипу математичара која је дала свој допринос. Наравно, на челу са Бојаном који је освојио сто бодова и прво место. Куриозитет је то што је другопласирани имао шездесет девет бодова. Велика разлика. Такмичење је обављено у Београду, Првој економској школи. У конкуренцији је било сто педесет ученика из педесет четири школе што је до сада један од највећих бројева ученика у такмичењу. Сви ти ученици савладали су основношколско градиво изузетно добро, а на припремама акценат је био на нестандардним задацима који се појављују на такмичењима. Они су се и ту снашли доста добро и освојили смо треће место. Постоје нека мишљења и истраживања да би надарени ученици требали негде при крају трећег разреда средње школе да превазиђу своје професоре јер имају много више могућности за решавање апстрактних проблема, за генерализовање и решавање тежих задатака. Могу да кажем да се то већ можда назире код Бојана ““ рекао је Зоран Адамовић, проф. математике.
Историјско злато и сребро
Исти успех Бојан је поновио и на Државном такмичењу из историје у категорији стручних школа у Новом Пазару. И овога путам био је максималн број бодова.
- Имао сам велику жељу да освојим прво место из математике и историје на Државном такмичењу. Тешко је припремати се паралелно за два такмичења али мислим да ученици треба да се баве различитим наукама, да буду свестрани. Нпр. математика подстиче логичко и комбинаторичко размишљање. Такође године из историје и начин на који их учимо могу да нам помогну у другим предметима. Да бисмо остварили успех у једном предмету морамо да разумемо и остале области ““ уверен је Бојан.
На истом такмичењу, али у категорији гимназијалаца, годину дана млађи Велимир Шубашић, ученик ИИ5, смера правни техничар, освојио је друго место.
- Утисци су добри. Нова средина, култура и религија. Конкуренција је била доста јака, а тест доста тежак. Припремао сам се око пет, шест месеци. Једино је проблем што смо морали да учимо из више књига различитих издавача. Тако се деси да на питање из једне књиге дамо одговор из друге књиге па се не поклопи по кључу. Али и то се решавало. Историја је потребна, посебно правним смеровима. Чак и на факултету је има у првој години. То је ипак опште-образовни предмет ““ истакао је Велимир.
Задовољан постигнутим био је и проф. историје Ћиро Мемедовић.
- Ми као стручна школа остварили смо један завидан пласман у Новом Пазару освојивши прво место у категорији стручних школа и друго место у категорији гимназија. Моја два ученика који су остварили значајне резултате морали су проћи прво школско, потом општинско, окружно да би се пласирали на републичко такмичење. Бојан и Велимир су показали најбоље резултате. Са њима радити било је једно право задовољство иако је било проблема, несугласица, и незадовољства и са једне и са друге стране, сукоба мишљења. То је свакако нормално јер у питању су четири уџбеника за гимназије где су подаци различитији. Ја изнесем једне, Велимир друге, тако да смо често пута морали да усаглашавамо ставове. Верујте то је неких хиљаду страна које је Велимир морао научити да би дошао до другог места где му је шампионско место измакло само за један бод или за један нетачан одговор.
Бронзани рукометаши
Иако до последњег момента нису били сигурни да ће учествовати на Школској олимпијади у Врању рукометна екипа Економско-трговинске школе освојила је треће место. Филип Аћимовић, Растко Јокић, Душан Мићић, Михаило Максимовић, Вук Јовановић, Алекса Аврић, Никола Лазаревић, Стефан Бојичић, Огњен Јовановић, Милан Шимић, Урош Тодоровић, Бранислав Грујичић и Андрија Величковић уз савете тренера Александре Дамјановић Обреновић успели су да надвладају и екипе Спортске гимназије и Новог Сада.
- Током такмичења успели смо да избацимо Спортску гимназију и Нови Сад који је изузетно јак. У финалу нису биле тако јаке екипе али све је то спорт. И „Бајерну“ се деси да изгуби од „Атлетика“. Сви ученици који су представљали Економску школу тренирају заједно и у „Металопластици“. То је била велика предност у односу на остале школе које су нпр. скупљене из више рукометних клубова. Ми тренирамо заједно пет, шест година и више и онда је то велика предност у односу на остале школе ““ рекао је Филип Аћимовић.
ПОНОСНИ НА УЧЕНИКЕ
Понос постигнутим није крио ни директор Велимир Кузмановић.
- Заиста можемо да будемо поносни на генерацију Економско школе у овој школској години посебно када су у питању републичка такмичења. Верујем да смо са оваквим резултатима које смо оставрили не само из стручних предмета него и из опште-образовних предмета дошла у сам врх и потврдили место које смо имали раније, а то је да се увек на крају нађемо међу три, четири најбоље економске школе у Србији. Ово су заиста ретко добри резултати за нашу школу. Ми се заиста поносимо нашим ученицима и колегама менторима, професорима који су јако много времена радили са њима. Мислим да смо по квалитетном раду колега и по резултатима са такмичења већ препознатљиви у Шапцу.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa