Инфо

30. јун 2016.30. јун 2016.
ИЗНЕНАЂЕЊА НА ЕВРОПСКИМ ПРВЕНСТВИМА

Аутсајдери који су пленили

Можда се чаробни пут Велса прекинуо у полуфиналу, а можда, док ово читате и Ви, као и ми, потајно маштате да ће управо овај део Велике Британије славити, у недељу, невероватно достигнуће, титулу шампиона Европе. Евентуална титула Велса, неће бити први тријумф аутсајдера на Еуру. Често кажемо да је спорт парадигма живота, о они су нам показали да је све могуће
Година је 1976. Југославија, репрезентација која је два пута губила финале, добила је прилику да организује Европско првенство, које се, онда последњи пут, играло у Ф4 формату. Две године раније, Светко првенство у Немачкој демонстрирало је силу Западне Немачке (титули Европског, придодали су и пехар светског првака), планета је упознала „тотални фудбал“ Холандије, а „Југа“ трећу срећу тражила на свом терену. Потпуни аутсајдер тог друштва била је Чехословачка, тим који је Светски куп гледао на телевизији. У полуфиналу, слабашни Чехословаци морали су начувену, моћну Холандију са најбољом генерацијом икада. Ондруш шокира „лале“ за 1:0, но исти играч, овај пут аутоголом, враћа вицешампионе света у меч и уводи утакмицу у прдужетке. Можда се очекивао пад Чеха, али уместо тога, у финишу другог продужетка Нехода и Весели погађају за 3:1.
Осокољени изненађењем, у великом финалу, Чехословаци настављају где су стали у финалу, против З. Немачке. Владаре света и Европе, Швехлик и Добиаш бацају у нокдаун, но, још једном Милер и Холебаин доносе продужетке, а потом и пенале. Притисак превелики, умор још већи. Ипак, пеналџије су сигурне до последње серије. Први попушта Ули Хенес и све је било у ногама Пањенке. Он се одлучио за невероватан лоб ударац по средини гола. Гол који доноси, сензационалну титулу у Праг, а њему вечну славу и потез који ће се заувек звати по њему.
ЕУРО 1992 представља болну успомену за све на овим просторима. Непосредно пре почетка, политика је и дефинитивно однела победу над спортом, а моћ понизила фер плеј и здрав разум. Југославије је избачена са ЕП, а место је заузела Данска, тим који се није ни квалификовао. „Мршавих“ 0:0 против Енглеске и пораз од Шведске 1:0, указивао је да ће Данци брзо кући. Но, у последњем колу, комшије из Шведске им чине услугу, славе против Енглеске и пружају прилику „црвено ““ белима“ да победом над Француском дођу до другог места. Ларсен и резервиста Елструп доносе велика два бода, 2:1 и полуфинале је ту. Тамо их је чекао бранилац титуле, Холандија. Иако аутсајдер, голом Ларсена, Скандинавци долазе у вођство. Бергкамп је изједначио, али Ларсен поново донео предност Данцима. Када је Рајкард изједначио у завршници, личило је да у додатни период, Холанђани улазе с“™ психолошком предношћу. Ипак, у пенал серији, Ван Бастенов шут зауставља Шмајхел и сан Данске се наставио. У финалу, Данска је одиграла као Немачка, а Немачка личила на неискусни тим. Јенсен у 18. и Вилфорт у завршници донели су победу за „чудо“.
Ипак, до титуле Лестера, ништа, баш ништа, није могло да се мери са остварењем Грчке у Португалу на Првенству 2004. године. „Хелени“ предвођени Ото Рехагелом, били су аутсајдери и у квалификацијама где су играли против: Шпаније, Украјине, Северне Ирске, Јерменије. Играчи из домаће лиге и неколико просечних европских фудбалера, били су све на шта је Немац могао да се ослони. Почели су поразом од Шпаније у Атини и чинило се да ће ЕУРО бити само сан за Грке. Победа у Шпанији у јуну 2003. године, вратила је Грке у игру, а потом славље против Украјине, лансирало на врх групе. На Пиринеје су отишли са, уз Летонију, највећим епитетом аутсајдера. Додатно им је ситуацију погоршала повреда Тсартаса, најбољег играча у квалификацијама. На отварању састали су са Португалом. Док су домаћи већ видели три бода у џепу, Карагунис је ударцем са око 20 метара утишао Лисабон, а потом Басинас са беле тачке домаће „тифозе“ вратио у столице. Многи су и ово приписивали случајности, а нису желели да промене мишљење ни после ремија са Шпанијом 1:1, па чак ни када су дошли до четвртфинала. Када су сви очекивали рутинску победу Француске у првој нокаут рунди, Загоракис је фантастично надмудрио Лизаразуа на десном боку, а перфектан центаршут, Харистеас закуцао у гол Бартеза. Полуфинале их је одвело на, у том тренутку, Чехе у никада бољој форми. Солидан меч, где су обе екипе имале своје прилке завршен је без голова. У продужецима, „сребрни гол“ позлатио се Грчкој. Корнер са десне стране у 105. минуту, у мрежу је главом „поспремио“ халф Трајанос Делас. Сви су били у неверици, чак и сами играчи.
Ко је античком народу давао било какве шансе да два пута победи домаћина, да и у финалу расплаче португалску нацију, нико то није успео никада на великим такмичењима. Дефанзива и контре били су рецепт Грка у финалу, а Португалци нису смели много да се отворе и то није донело неко примамљиво финале. Међутим, средином другог дела, Басинас је центрирао, а Ангелос Харистеас још једном био највиши у скоку, 1:0. Имао је шанси Португал, али не великих, Грчка је још једном играла маестрално у одбрани и НЕВИЂЕНО ЧУДО СЕ ДОГОДИЛО !!!!! отписани аутсајдер, два пута је победио домаћина, првог фаворита за титулу и пехар однео кући.
Ко зна, можда кроз неколико година, сличан текст буде „причао“ причу о Велсу и Француској 2016 ““ те.
Белгијанци и Чеси
Неколико минута и мало среће недостајало је Белгији 1980. и Чешкој 1996. године да достигну вечност, но Немци су били кобни. Млада, полетна Белгија, стигла је у Италију као аутсајдер. Пажња јавности била је усмерена на Холандију, Немачку, Италију, Шпанију. Ипак, Геретс, Вандерејкен и екипа најпре су били први у групи Б, сензационално испред Италије, Шпаније и Енглеске, да би у финалу против З. Немачке имали 1:1 до 88. минута, када је снове срушио Хрубеш. У Енглеској “˜96, Чешка је неочекивано победила Италију и Русију у групи и осигурала друго место. У четвртфиналу, Португал је „згрануо“ Поборски, док су у полуфиналу изводили пенале боље од Француза. Водили су и у финалу голом Бергера са беле тачке, али је Бироф у завршници и златним голом спречио сензацију.
Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa