28. decembar 2017.28. dec 2017.
SPORTSKA HALA, KANALIZACIJA, TOPLIFIKACIJA...
PREDSEDNIK OPŠTINE BOGATIĆ NENAD BESEROVAC

SPORTSKA HALA, KANALIZACIJA, TOPLIFIKACIJA...

Opština Bogatić završava kalendarsku godinu, rekao bih u zadovoljavajućem raspoloženju, jer je većina planiranih aktivnosti u potpunosti realizovana, a i finansijska situacija je stabilna, odnosno budžetsku godinu završavamo sa 40-ak miliona u plusu.
Raduje što smo pored redovnog finansiranja svih direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, pre svega realizovali ili započeli veoma važne infrastrukturne projekte, strateški značajne za našu Opštinu. Tu pre svega mislim na završetak radova na sportskoj hali Mačvanske srednje škole. Primopredaja radova je komisijski obavljena, u toku je priključenje na trafo stanicu, nabavka sportske opreme i izrada upotrebne dozvole i očekujem da već polovinom januara upriličimo svečano otvaranje hale.
Drugi važan komunalni projekat, čija je faza realizovana u ovoj godini je opremanje šahtova hidromašinskom opremom, na delu glavnog potisnog kanalizacionog cevovoda, tako da nam i što se tiče ovog dugogodišnjeg, mogu da kažem i višedecenijskog projekta ostaje završna faza u narednoj godini, odnosno izgradnja cevovoda do recepijenta reke Save, za koju su sredstva planirana i obezbeđena.
Treći strateški infrastrukturni projekat koji je ugovoren u ovoj godini, a realizovaće se u prvoj polovini sledeće, jeste toplifikacija javnih ustanova i to: predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zgrade opštine, zgrade suda, centara za socijalni rad, sportske hale, sa geotermalnog izvora BB-1. To je jedinstven projekat i prvi ovakve vrste u našoj zemlji, jer se ne gradi klasična toplotna stanica, već otvoren prstenasti sistem, od tačke do tačke, sa podstanicama u svakom objektu, što skoro tri puta smanjuje troškove investicije, čija je vrednost milion evra i finansira se 75% iz sredstava kredita, a preostali deo iz sopstvenih sredstava. U ovoj godini uplaćen je avans od 55 miliona dinara, za nabavku opreme, koja se proizvodi u Nemačkoj i treba po dinamici da stigne oko 15. januara sledeće godine, a u zavisnosti od vremenskih uslova očekuje se početak izvođačkih radova na postavljanju toplovoda. Ono što je sigurno gore pobrojane javne ustanove sledeću zimu dočekaće sa novim sistemom zagrevanja.
Velike investicije ove godine u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Vladinom Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, ukupno preko 50 miliona dinara, realizovane su na planu infrastrukture obrazovnih ustanova. Objekat OŠ Mika Mitrović u Bogatiću, kompletno je adaptiran, dakle urađena je spoljna fasada, unutrašnje krečenje svih prostorija, farbanje radijatora, zamena svetlarnika, zamena podova, nove elektroinstalacije, kabliranje za videonadzor i internet, hoblovanje i lakiranje sportskog poda u fiskulturnoj sali, znači potpuno renoviranje čitave zgrade. Dograđene su četiri učionice, dve kancelarije i zubna ordinacija, na objektu Mačvanske srednje škole, a zamenjena je i kompletna stolarija na zgradi OŠ „Laza Lazarević“ u Klenju. U sledećoj godini sa Kancelarijom su već ugovorene rekonstrukcije škola u Badovincima i Crnoj Bari, investivija vredna preko 100 miliona dinara, a početak radova se očekuje i pre završetka školske godine, odnosno sa početkom građevinske sezone.
Nastavljeno je materijalno opremanje JKP Bogatić, do kraja godine treba da se ugovori nabavka novog vozila kamiona sa korpom dizalicom, čime će se stvoriti tehnička mogućnost da preduzeće obavlja i komunalnu delatnost održavanja javne rasvete, Nastavljeno je i opremanje novog bunara na izvorištu pijaće vode, koji treba da profunkcioniše u sledećoj godini, a planirana je i nabavka nove opreme, lakog traktora, traktora sa tarupom i kamiona kipera u novoj godini.
Obzirom da smo početkom godine bili predmet revizije od strane DRI, ovih dana će biti predat i Odazivni izveštaj, kojim ćemo dokazati šta smo sve uspeli da ispravimo u poslovanju u ovoj kalendarskoj godini.
Sve u svemu u sledeću godinu ulazimo spremni i organizaciono i finansijski da završimo započeto i započnemo nove investicije, na polju infrastrukture, a očekujemo i investicije na polju privrede i posebno poljoprivrede, jer smo u pregovorima sa par ozbiljnih investitora.
Na kraju želim da građanima opštine Bogatić poželim sve najbolje u novoj godini i da predstojeće novogodišnje i božićne praznike provedu u zdravlju, sreći i veselju, sa svojim najmilijima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa