1. februar 2018.1. feb 2018.
Postepeni napredak

Postepeni napredak

Predstojeći Svetski kup u Šapcu biće prilika da se srpski juniori mačevaoci oprobaju sa najboljim na svetu. O aktuelnoj situaciji u ovom drevnom sportu kod nas “prozborili smo koju” sa gen. sekretarom MSS Vukašinom Stošićem, nedavnim gostom Šapca.
Među 215 boraca, u Šapcu će biti i sedam pojedinaca i jedna ekipa koja će na opremi imati zastavu Srbije. Koja su očekivanja od njih?
- Svi su mladi, na prelazu iz kadetske u juniorsku konkurenciju koja je mnogo jača. Bićemo zadovoljni ako dva mačevaoca prođu među 16 najboljih. Naša strategija je usmerena ka seniorima, a juniori su samo međufaza. Prethodne godine smo imali jedno peto mesto u Evropi, Jovana Živanović, a plan je da ove godine u Sočiju osvojimo bar jednu medalju.
Koliko smo daleko od svetskog vrha?
- Jesmo daleko, ali bliže nego što su razlike u ulaganju. Naš najbolji predstavnik među muškarcima je između 50. i 60. mesta na rang-listi. Nemamo medalje sa najvećih smotri, ali Svetski kup je dobar primer. Bodovi za rang-listu se osvajaju samo na osam takmičenja, od kojih su samo tri u Evropi, mi nemamo resurse da šaljemo predstavnike na daleke destinacije.
Veština mačevanja uvek je povezivana sa bogatstvom i dvorovima, da li je i ovaj sport skup kako vlada mišljenje?
- Apsolutno ne, zahteva slična sredstva koliko i svi drugi, razlike su godišnje minorne. Oprema u fudbalu se menja na godišnjem nivou, a košta isto koliko i naša oprema. Cena opreme u mačevanju je oko 300 evra, traje dok se ne preraste, ne treba da se kupuje sve odjednom, a većina klubova ima svoju opremu spremnu za nove članove tokom obuke.
Koje države su najbolji reprezenti mačevanja i primeri koje treba slediti?
- Italija, Rusija, Mađarska, Nemačka. Jedna Italija ima 11.000 registrovanih boraca, bezbroj medalja, stotine klubova i nekoliko miliona evra budžeta. Kod nas se takmiči 16 klubova i imamo oko 300 boraca. Ipak, mi smo optimisti. Baš “Cerski junaci” su klub koji treba da posluži kao primer funkcionisanja u našem sportu. Iako mlad, već je uspešan, a od njegovog osnivanja nastala su još četiri u Srbiji, tamo gde ih do sada nije bilo i to je uvek dobro, važno je da traju.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa