Info

1. februar 2018.1. feb 2018.
NAJBOLjI JUNIORI U HALI “ZORKA”
KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM SVETSKOG KUPA U MAČEVANjU

NAJBOLjI JUNIORI U HALI “ZORKA”

Predstojećeg vikenda grad će biti centar juniorskog mačevanja planete. Više od 200 takmičara iz više od 30 država sveta. Dvodnevni turnir, pojedinačno i ekipno takmičenje. Priprema prema planu
Organizacija međunarodnih sportskih takmičenja nije novina za grad Šabac, ali nova kategorija na tom spisku je Svetski kup u mačevanju namenjen juniorima. Tokom godine u celom svetu Internacionalna mačevalačka federacija organizuje osam ovakvih Kupova, a samo tri u Evropi. Jedan od ta tri, ove 2018. je baš u Šapcu, u hali “Zorka”.
-Srbija nije u svetu poznata po mačevanju i izuzetna je čast kada vam Svetska federacija ukaže čast da budete organizatori, a svi razgovori i posete su pokazale da je Šabac najbolji izbor domaćina. U Šapcu će biti deset najboljih juniora na svetu. Iako je izuzetno mlad klub, MK “Cerski junaci” i Gradska uprava su bili izvanredni saradnici i sve planirano je ostvareno na najbolji način, te mogu samo da se zahvalim i da čestitam – rekao je generalni sekretar MSS Vukašin Stošić.
Osim ulaganja u događaje gde se prezentuju najpopularniji sportovi, širenje sportske porodice Šapca je želja Uprave, te su jednako rado podržali i Svetski kup.
-Mačevanje je sport koji nije mnogo ljudi moglo da gleda uživo, a sada imamo priliku da vidimo najkvalitetnije na planetarnom nivou. Privilegija, čast i odgovornost za grad, no ne sumnjam da ćemo uspešno odgovoriti na sve zahteve. Tek četiri godine imamo mačevalački klub u Šapcu i već imamo odlične rezultate. Dobra saradnja sa klubom “Cerski junaci” i Sportskim savezom Šapca prave rezultate će dati za vikend – naglašava Dragan Nikolić, član Gradskog veća zadužen za sport.
U Šapcu će nastupiti 215 mačevalaca iz više od 30 zemalja, među kojima svetski i evropski šampion, odnosno deset najboljih na rang-listi.
-Takmičenje traje dva dana. Prvog su pojedinačna takmičenja, drugog ekipna. Program startuje u 9 sati, a posebno su atraktivna finala koja startuju u subotu od 18 časova i pozivam sugrađane da doću i vide koliko je ovo lep sport. Ulaz je besplatan oba dana – poziva predsednik MK “Cerski junaci 1914” Vladan Ranković.
Preporuka Šapcu da bude organizator stigla je kroz rezultate ovdašnjih boraca u protekle dve godine.
-Jesmo osnovani 2014. godine, ali se aktivno takmičimo od 2016. i za to vreme smo osvojili 50 međunarodnih medalja, postali smo pionirski ekipni prvaci u floretu, imamo Luku Rankovića koji je pojedinačni šampion, imamo i Luku Maksimovića, trećeg borca Srbije, a samo 2017. smo osvojili 25 medalja - dodaje Ranković.
Organizator Svetskog kupa je MK “Cerski junaci 2014”, Mačevalački savez Srbije, tehnička podrška Sportski savez Šapca, a pokrovitelji Grad Šabac i Turistička organizacija Šapca.

B. D.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa