1. februar 2018.1. feb 2018.
LOPOVI NE BIRAJU ŠTA KRADU

MANITE SE SLAMARICE

“Sami građani mogu znatno doprineti zaštiti imovine podizanjem bezbednosne kulture i svesti tako što će svoje objekte osigurati postavljanjem video nadzora, alarma, ugradnje sigurnosnih vrata, iznajmljivanjem sefova u bankama i držanjem novca van kuće. Takođe, vozilo nikada ne treba ostaviti otključano ili upaljeno, a mogućnost krađe smanjuje se ugradnjom različitih alarmnih sistema i drugih vidova tehničke i elektronske zaštite, objašnjava Saša Stevanić, rukovodilac grupe za suzbijanje imovinskih delikata PU Šabac
Odavno već na meti lopova nisu samo novac, nakit, tehnička roba i automobili. Krade se bukvalno sve. Često ukradene stvari nemaju nikakvu vrednost sem emotivne za vlasnika.
Na meti lopova je često alat, stoka, sušare, sve od gvođa što može biti prodato na otpadu... Nedavno je čoveku u Slepčeviću ukraden čitav voćnjak sa više od 200 sadnica šljive.
Policijskoj upravi Šabac prošle godine prijavljeno je 940 dela protiv imovine, od toga 276 krađa. Zabeleženo je i 36 razbojništava. Statistika kaže da je i jednih i drugih dela za oko 20 odsto manje nego godinu dana ranije. Policija je uspešno rasvetlila 70 odsto ovih slučajeva, kao i serije krađa i razbojništava na teritoriji Šapca, Loznice, Koceljeve i Bogatića.
-Kada govorimo o imovniskim deliktima, tokom 2017. godine, izvršioci ovih krivičnih dela najčešće su ulazili u porodične kuće, stanove, prodavnice mešovite ili tehničke robe i butike. Najviše su krali novac, zlato, tehničku robu, cigarete i konditorske proizvode. Što se tiče ukradenih motornih vozila, najviše su se krali reno, folksvagen, zastava i jugo i to tako što su izvršioci koristili činjenicu da su u vozilu ostavljeni ključevi u bravi ili je vozilo ostalo upaljeno, dok je vlasnik bio van automobila, navodi Saša Stevanić, rukovodilac grupe za suzbijanje imovinskih delikata Odeljenja kriminalističke policije PU Šabac.
Tokom prošle godine ukradeno je 11 vozila, od čega je rasvetljeno sedam krađa. To je znatno smanjenje u odnosu na 2016. godinu kada je ukradeno 26 vozila, a pronađeno 20.
Stevanić ističe da je pojačanim prisustvom policije na terenu na delu uhvaćeno 389 izvršilaca krivičnih dela, 58 više nego 2016. godine.
Građani mogu dosta toga da urade i sami da bi obezbedili svoju imovinu. Neretko se dešava da prilikom krađa iz kuće budu odnete velike količine novca i nakita. Kod nas je još uvek praksa da se sav novac čuva u “slamarici”.
-Sami građani mogu znatno doprineti zaštiti imovine podizanjem bezbednosne kulture i svesti tako što će svoje objekte osigurati postavljanjem video nadzora, alarma, ugradnje sigurnosnih vrata, iznajmljivanjem sefova u bankama i držanjem novca van kuće. Takođe, vozilo nikada ne treba ostaviti otključano ili upaljeno, a mogućnost krađe smanjuje se ugradnjom različitih alarmnih sistema i drugih vidova tehničke i elektronske zaštite, objašnjava naš sagovornik.
Kako mnogi ne žele da svoj novac oroče u banci, iznajmljivanje sefa je dobra opcija. Košta od 3.000 do 5.000 dinara, u zavisnosti od banke, na godišnjem nivou. Ko ima novac ili vredan nakit, svakako se više isplati nego rizikovati.
Priča se po gradu da se naši lopovi koji su radili u “inostranstvu” vraćaju razočarani. Nemaju više šta da kradu po kućama bogatih stranaca, jer više ništa vredno nije na dohvat ruke. Kod nas je izgleda još uvek najpopularniji bezbednosni sistem “neće baš mene”.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa