Info

12. april 2018.12. apr 2018.
OSNOVANA FONDACIJA DEJANA PANDUROVIĆA
GODINU DANA OD POGIBIJE PILOTA U OKOLINI ŠAPCA

OSNOVANA FONDACIJA DEJANA PANDUROVIĆA

U subotu, 7. aprila, navršilo se godinu dana od kako se vojni avion Super galeb G-4 srušio na području sela Slatina kod Šapca tokom izvođenja redovne borbene letačke obuke.
U udesu su tada stradala dva pilota – potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.
Posle udesa, prijatelji i kolege pokojnih pilota, osnovali su „Fondaciju Dejan Pandurović“ uz saglasnost porodice Pandurović.
Kako navode u svom osnivačkom aktu, fondacija definiše nekoliko ciljeva koji za cilj imaju negovanje sećanja na lik i delo pilota kapetana avijacije Vojske Srbije Dejana Pandurovića.
- Želimo da pružimo pomoć i podršku članovima njegove uže i šire porodice i članovima porodica poginulih ili teško povređenih pilota, letača i ostalih pripadnika Vojske Srbije u vazduhoplovnim i drugim nesrećama, u skladu sa mogućnostima. Podizanje nivoa bezbednosne kulture u svim segmentima sistema bezbednosti letenja, kao i promocija prediktivnih i proaktivnih mera za unapređenje bezbednosti letenja u srpskom vazduhoplovstvu – rekli su osnivači Fondacije.
Ova organizacija planira da prikuplja donacije, obeležava godišnjice od vazduhoplovnog udesa pilota kapetana avijacije Vojske Srbije Dejana Pandurovića na prikladan način u skladu sa odlukom Upravnog odbora i da organizuje “Memorijal Dragan Pandurović” – dodali su osnivači.
Potpukovnik Nenad Ćulibrk rođen je 30. avgusta 1968. godine u Virovitici. Potpukovnik Ćulibrk bio je nastavnik i instruktor letenja, nosilac je Zlatnog letačkog znaka. Ćulibrk je bio oženjen i ima dvoje dece, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Dejan Pandurović, kapetan avijacije srpskog ratnog vazduhoplovstva, rođen je 15. aprila 1978. godine u Vrbasu. Septembra 1993. godine upisuje Vojnu gimnaziju u Beogradu koju uspešno pohađa kao učenik 5. vazduhoplovnog odeljenja 23. klase. Nakon selektivnog letenja na avionu Utva 75 1997. godine, postaje student 54. klase Vojne akademije u Beogradu na smeru avijacija. Kao diplomirani oficir, usmerenja – pilot aviona, 2001. godine stupa na prvu dužnost u 239. lbae u Podgorici. Nakon završenog kursa nastavnika letenja prekomandovan je na aerodrom Kovin u 251. lbae gde školuje mnoge generacije mlađih pilota. U „Kurjacima sa Ušća“ dobija zvanje starijeg nastavnika letenja na avionu Super Galeb G-4.
Otkazao motor
Avion u kojem su stradali piloti srušio se 7. aprila prošle godine u reonu sela Slatina. Prema rezultatima istrage, vojni avion “Galeb G4” srušio se usled otkazivanja rada motora.
Bila sam u bašti i onda se to desilo, onda je pao avion. Sve se zatreslo. Ljudi, to je katastrofa, nikad tako nešto nisam videla. Nije mi dobro. Ne mogu da govorim, u šoku sam. Videla sam sve. Prišla sam, od toga što sam videla.. ne mogu o tome da pričam. Toliko je strašno to što smo zatekli - ispričala je za naš portal sva u suzama žena očevidac stravične nesreće – ispričala je tog dana žena u čiju se njivu srušio avion.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa