24. maj 2018.24. maj 2018.
Peta međunarodna izložba vina
U SUBOTU DRUŽENjE SA
NAJBOLjIM SRPSKIM
I INOSTRANIM VINARIMA

Peta međunarodna izložba vina

U Šapcu će u subotu 26. maja biti organizovana Peta međunarodna izložba vina. I ovoga puta su organizatori Grad Šabac i „Glas Podrinja“
Tradicionalna manifestacija će taki stićo do svog prvog jubileja, na kojoj će učestvovati oko 20 izlagača iz zemlje i inostranstva.
Učešće na Izložbi vina potvrdile su vinarije Kovačević, Mačkov Podrum, 13. jul. Aleksić, Despotika, Do kraja sveta....
Izložba vina je svojevrsna promocija srpskog vina koje je u velikoj ekspanziji u poslednjih desetak godina. U Srbiji je registrovano oko 600 vinarija i podruma za proizvodnju vina. Autohtone sorte su sve zanimljivije vinskom svetu, a u Srbiji dve prednjače – prokupac i tamjanika.
Posetioci Izložbe vina imaće priliku da uživaju u nekim od najboljih srpskih vina, ali i tradicionalno zanimljivim vinima iz Portugala.
Srbija ima izuzetan potencijal za proizvodnju vrhunskih vina. Nalazi se na istoj geografskoj širini i ima sličnu klimu kao i velike francuske i italijanske regije vina. U DžIDž veku je bila značajan proizvođač vina u Evropi, ali su filoksera, svetski ratovi i decenije pod komunističkim režimom desetkovali vinograde i degradirali kvalitet vina koji se proizvodi na ovim prostorima. U poslednjih desetak godina je osetan pomak u kvalitetu proizvedenih vina i to najviše zahvaljujući mukotrpnim radom malih privatnih vinarija.
U 2016. godini od izvoza vina ostvarili smo 13,43 miliona, ali smo za uvoz platila 23,6 miliona evra. Do sada su zaštićene tri oznake geografskog porekla „Knjaževac” – kao prva srpska oznaka, „Negotinska krajina” i „Šumadija”, sa registrovanim 41 tipom srpskih vina sa specifičnim teruarom. Pored ova tri, i proizvođači iz drugih vinogradarskih rejona su uz pomoć Ministarstva poljoprivrede osnovali svoja udruženja i ušli u proceduru priznavanja oznaka geografskog porekla po novom sistemu geografskog porekla Evropske unije.
Ove godine, organizatori su odlučili da promene mesto održavanja. Umesto u Muzeju, Izložba će biti upriličena u predivnoj bašti Gradske kuće, na otvorenom.
Ulaz je uz konzumaciju za čašu od 200 dinara, a degustacija vina je besplatna.
Svečano otvaranje Pete međunarodne izložbe vina je zakazana za 18 sati.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa