24. maj 2018.24. maj 2018.
SELO NEKAD I SAD

Bulke

I nekad i sad Bulke su bulke. Plameno crvene boje na bujnoj pšenici i livadama, brežuljcima... U selu koje ima upliv u brojne informacije divlji mak ili Bulka ima i lekovita i upozoravajuće teške posledice po zdravlje u svežem stanju. U čajevima od suvih listova i semena leči i kašalj i bolove i toliko toga, a pomaže i kod nesanice. To se da proveriti kao i da se koristi za punoću boja vina i tkanine, potom lekova, sirupa, a da se iscediti ulje koje se opet koristi u kozmetici. Ponešto seljani su i proverili i ponose se Bulkom koju toliko vole videti na svojim posedima.
A vekovima unazad bulka je bila po predanjima čuvar ljudi i njihovih poseda te stočnog fonda, a samu kuću od nedobronamernih sila. Posipale su se po sobama porodilja i male dece, a stavljale i u čarape nevestama pre ulaska u novi dom. I stado je darovano, ali i staje gde su boravili zarad boljitka u teška vremena. Ono ni ova nisu laka, ali teši da imamo njeno veličanstvo Bulku .
Predanje veli, i da je devojka u večeri rastućeg meseca u dlan kupila semenke Bulke, a skrivene u džep garantovale su susret sa suđenim. Ikonija ćer vrednog kulaka požele da vidi svog snevanog na vodici, ali babo branio. Osamljena u voćnjaku podno kuće u mirisnom okruženju u neko doba ugleda momka iz snova. Dugo je trljala oči da se uveri da nije san i tako kapi čežnje rasuše po prelepoj padini. Momak koji je zalutao tražeći dom gde će prenoćiti, priznao kasnije, ugledao je snevanu lepotu. Dugo potom pričalo se o Petru i Ikoniji koji su u svoje snove ugradili i brojnu čeljad i bogatu svadbu i živeli dugo u sreći i ljubavi.
Drugo predanje imalo je teži tok. U livadi čekajući suđenog devojka opojni miris tek ubrane Bulke utrlja u dlan i tako otpliva u snove iz kojih obično povratka nema. U cik zore pojavi se i momak i ugledavši lepotu koja gubi rumenilo u licu, setivši se đedovih prepisa o leku ukuva čaj od sasuhlih delova Bulke i devojka se prvo otežano pa živahno zadiha i vrati sve pa i zanosni osmeh. Dugo se zborilo o tajni za mnoge nedodirljivoj a za verujuće plod neba. Sadašnje selo bi sve i naučno pojasnilo ali sve je manje romantike, a i pravih devojaka i momaka.
A ljubav, što bi rekli klinci i klinceze, šta to beše...
Nepromenjeno je ostalo da jednogodišnja bilja, retko dvogodišnja obraduje nove njive svojom raskošnom bojom koja opet predvidi tople dane i plodne oranice koje čuva da se snovi poput devojačkih ispune. Ima ih i pored puteva.
I tu dolazimo do predanja za ulepšati dan, ali i razgaliti osmehom. Kradom i momak iz dalekog sela reši da proveri moć Bulka te je utrlja u dlanove, a jednu i u nedra stavi bliže srcu, rekli mu šereti. I tako niz sokake, uz sokake do doma starije devojke koje je birala. I eto i poništenja tvrdnje da probirač nađe... Tek momak opijen mirisom Bulke zaluta u kuću u dnu sela i završi u sobi raskošne devojke. On u trenu zaspa a ona satima gledala neverujući da je i nju Bog pogledao, po narodnom verovanju. Kada se probudi momak selo se već okupilo, mudra devojka se za sve postarala. Do kraja takva prilika se ne propušta. Nije bez značaja da su lepo poživeli u braku i decu izrodili ali gde god bi video Bulke kidao ih tvrdili u predanju oni koji tok priče ili skrate ili beskrajno produže. Verovali ili ne tek beše i toga. Bulke su odolele i tim iskušenjima.
Vraćajući se u sadašnjost da dopunimo šta sve leče čajevi uz kašalj i bolove. Pomaže i u varenju, smirenju i uspavljenju. Istina ne tvrdimo da se mnogo toga iz ovih dana da svariti ili doneti smirenje, ali bilo bi lepo sve prespavati.
Tek kao upustvo za proveriti setite se devojki iz predanja. Ali, da ne ostanemo dužni i bitan podatak po njoj i raskoši boje biće rodno leto. Dovoljno za početak

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa