21. jun 2018.21. jun 2018.
SPORTSKI DIREKTOR VK “ŠABAC” ANTO VASOVIĆ O PROTEKLOJ I PREDSTOJEĆOJ SEZONI

Uvek težimo višem

Poput tenisa, ako se ostvare rezultati ispod prošlogodišnjih, gube se bodovi. Mi smo ostvarili velike rezultate, ali to nisu lovorike, te nema spavanja na njima, već sada stvaramo sve preduslove za dalji napredak. “Šabac” je tim koji ide napred, igra jaka takmičenja pruža sjajne uslove za rad i vaterpolisti žele da ponesu baš kapicu ovog kluba, ističe za naš list sportski direktor “Šapca” Anto Vasović
Početkom prethodne sezone Anto Vasović je došao u “Šabac”, preuzeo ulogu sportskog direktora i već u prvoj sezoni dao doprinos da se ostvare najbolji rezultati u klupskoj istoriji. Poput čitavog kluba, posle proslave uspeha, mislima i aktivnostima, već je u narednoj sezoni.
Sezona je završena, nema više takmičarskoh utakmica seniora, međutim mnogo je obaveza pre starta priprema za novu?
- Gotova je takmičarska sezona za seniore, međutim, leto je period važan za mlađe kategorije. U Šapcu već 29. juna imamo polufinalni turnir dečaka od 11 godina, sve kategorije rade, treniraju. Imaćemo nekoliko reprezentativaca u skoro svim reprezentativnim selekcijama, a već uveliko pravimo kostur ekipe za narednu sezonu. Sve je deo projekta i dugoročnog plana kluba. Svi smo predani realizaciji, imamo odličnu saradnju i podršku gradskih struktura bez kojih sigurno ne bi bilo ovih dostignuća. Imamo svoj put i njime idemo i dalje.
Kada startuju pripreme za narednu sezonu i koje su aktivnosti koje klub očekuju do tada?
- Najpre ćemo proceniti koji igrači iz aktuelne postave su nam neophodni i za sledeću sezonu. A potom slede razgovori kako bi videli njihovo raspoloženje i želju za nastavkom saradnje. Nijedan vaterpolista nije izrazio želju da napusti klub, što daje mogućnost za razgovore i pregovore. Naravno, već su uspostavljeni kontakti sa nekoliko potencijalnih pojačanja. Mislim da smo krenuli na vreme u proces stvaranja ekipe i to nam daje prednost. Početak priprema zavisi od nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ukoliko budemo igrali, već krajem jula bi trebalo startovati sa radom.
“Šabac” naredne sezone očekuje više teških i neizvesnih mečeva, te je neophodno ukomponovati kvalitet i kvantitet?
- Nekada je baš duža klupa razlika između pobede i poraza. Idealno je imati dovoljan broj kvalitetnih igrača kako bi se mogle praviti izmene na svakoj poziciji na tri minuta, izuzev golmana. To nam je nedostajalo, ali smo u odnosu na ranije sezone imali veći broj igrača i rad, kako kažu svi, 30% jači nego prethodnih prvenstava.
Treće mesto donelo je priliku za nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, sportski i finansijski izazov za klub.
- Ne bavim se finansijama u klubu, ali gledano sa sportskog aspekta, uveren sam da bi nastup doneo samo dobro klubu i igračima. Susret sa ekipama iz drugih država, sličan ili drugačiji vaterpolo, najbolji su pokazatelj gde smo u odnosu na njih. Sistem kvalifikacija podrazumeva nekoliko krugova, možda bi Šabac mogao da organizuje jedan od turnira, što bi bio veliki sportki spektakl za grad, za ljubitelje sporta, no sve je uslovljeno budžetskim mogućnostima kluba, podrazumeva novac.
Svakako nas očekuju velike utakmice zahvaljujući nastupu u Regionalnoj A1 ligi.
- Jedna od četiri najkvalitetnije lige Evrope, u to nema sumnje. Ovo je takmičenje koje svi žele da igraju. Sedam šampiona Evrope dolazi u Šabac, pobednik Kupa kupova, ovogodišnji učesnik F4 LŠ. Ekipa će putovati tri puta u Split, biće u Dubrovniku, Zagrebu, Kotoru, Herceg Novom, Beogradu, izuzetni rivali, protivnici, blagodet za napredak. Liga je igrački, ali i finansijski iscrpljujuća. Dobar potez saveza je što je pružio finansijsku pomoć našim predstavnicima i verujem da treba podstaći i Regionalnu ligu da podrži učesnike. Rasterećenost na jednoj strani stvara mogućnost stvaranja kvalitetnijih ekipa, a onda je i Liga još jača. Mi ćemo svima biti dobri domaćini, najjače želimo da namučimo, a ideja je napraviti tim koji četiri, pet ekipa može da savlada, u Šapcu svakako, ali i u gostima.
Moguće su promene i u domaćoj ligi?
- Za sada imamo po tri ekipe u A1 i A2 ligi, uz ideju našeg saveza da u A2 nastupe još “Radnički” i “Stari Grad”. Deo lige bi mogao da se odigra kroz međusobne utakmice rivala u Jadranskoj ligi, a potom da igramo samo plej of, ali mnogo toga zavisi od ishoda pregovora. Moramo misliti i o ekipama koje ne nastupaju u RL, oni su u hendikepu sa kvalitetnim utakmicama, no baš to treba da bude motiv i za njih da dostignu viši nivo.
Čak tri trenera su vodila “Šabac” prethodne sezone, što je neka vrsta stresa za klub, igrače.
-Razlaz sa trenerom uvek je poslednja opcija i nikada se sa takvim odlukama ne žuri, ali, to je nekada jedino rešenje. Nije lako voditi tim, formirane igrače, treba ispraviti igračke nedostatke, uvek se nešto novo nauči, ali još pre biti vrhunksi psiholog, oba segmenta su neophodna za uspeh. Uvek tražimo dugoročno rešenje na klupi, no uspeh zavisi od mnogo faktora. Deo stvaranja ekipe za narednu sezonu su i razmišljanja o novom treneru.
Uvek se u razgovoru na temu VK “Šabac” ističu i mlađe kategorije, njihov rad, takmičenja.
- Najvažnije u dugoročnim ciljevima jeste stvaranje jake škole koja pravi igrače za prvi tim, to je cilj svakog kluba. Kvantitativno smo možda vodeći u Srbiji. Već sada je bazen prebukiran, imamo žensku selekciju, zatim po dve grupe u svakom uzrastu. Osim vaterpola tu su obuke neplivača, stilovi, termini za građane, zato je važno postojanje otvorenog bazena gde bi tokom leta radili mladi. Leto je ključno za njih, tu najviše napreduju, jer imaju mogućnost treninga dva puta dnevno. Kada to zaživi i kvalitetom ćemo parirati. Deceniju nije bilo bazena, u principu jednako treba da se ponovo uhvati korak, ali sam uveren da ćemo to mi uraditi brže. Stvaranje vrhunskih igrača nije događaj, to je proces u kome je potrebna podrška svih (roditelja, kluba, škole, okoline) da bi dao prave rezultate.
Ambicije zavise od sastava, ali prethodne sezone one su prevaziđene i ostvareno je sve čemu se klub potajno nadao. Šta je nada za narednu?
- Kao u tenisu, ako se ne ponove rezultati, bodovi se gube, a osvajaju samo ukoliko se prevaziđu. Stara slava brzo “ispari”. Pred nama je novo takmičenje, A1 liga, gde želimo da pružimo jak otpor najjačima, nekoliko ekipa da pobedimo i obezbedimo siguran opstanak. Na domaćoj sceni, nadam se ozbiljnoj borbi za jedan od trofeja.

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa