28. jun 2018.28. jun 2018.
Bližimo se  raspletu  ovog opšteg ludila
PREDRAG KORAKSIĆ I DUŠAN PETRIČIĆ ZA „GLAS PODRINjA“

Bližimo se raspletu ovog opšteg ludila

Koraks očekuje svakog trenutka odlazak ove vlasti, a Petričić ne veruje da će se to desiti bez razbijenih glava. Dokle god se nervirate, džigericu svoju jedete dok gledate sve te konferencije i događaje, niste ludi – normalni ste
Dva najbolja srpska karikaturista Predrag Koraksić i Dušan Petričić saglasni su da su današnja vremena toliko apsurdna i da oni, zahvaljujući ljudima koji su trenutno na vlasti, imaju pregršt materijala za crtanje.
Utisak je da što je situacija gora, njihove karikature su sve bolje, smešnije i sa jačom porukom.
- Kako vreme prolazi, stvari se usložnjavaju i to je strašno. Ispada, međutim, što je gora situacija, nama je gore. To je paradoks koja nas karikaturiste stalno prati. Mi od toga živimo. Kada bi se stvari popravile, mi bismo ugasili, prestali bismo da crtamo – kaže za „Glas Podrinja“ čuveni Koraks.
Petričić, sa druge strane ističe da je naše društvo do te mere karikaturalno, i smešno, i neozbiljno da su karikaturisti zaista postali najozbiljniji.
- Naši “modeli” iz sve snage rade da nam daju materijala za karikature. Prateći naše karikature vi možete lepo da vidite kako je eskaliralo ludilo na strani vlasti – dodaje Petričić.
Prateći njihovu analogiju, ispada da im baš i ne bi odgovaralo da Aleksandar Vučić, njihova glavna inspiracija i junak, uskoro ode sa vlasti. Koraks, međutim, veruje da je to moguće relativno brzo.
- Očekujem svakog trenutka odlazak ove vlasti. Rekao sam da ću i njih da ispratim. Nisam baba Vanga i ne mogu da prognoziram do kada će ova vlast da ostane. U jednom trenutku, međutim, to mora da eskalira i da pukne. Postalo je potpuno ludilo. Ne samo što je lud on, nego su svi oko njega ludi. To je ekipa koja ide u ambis. Voleo bih da ja to dočekam, nisam siguran da ću uspeti – napominje Koraks.
Petričić očekuje da će odlazak ove vlasti biti malo teži.
- Nisam optimista kao Koraks, bojim se da ovo može da potraje. Verujem da je to zaista teško da predvidimo, jer se u trenutku nešto dogodi i sve se sruši kao kula karata u sekundi. Malo toga zavisi od nas. Što su stvari zaoštrenije, to smo bliži raspletu. Plašim se da se ova vlast bez razbijenih glava neće skinuti – smatra Petričić.
Koraks, s druge strane, veruje u benigniju završnicu i mogućnost da se vlast sama od sebe uruši.
- Ako nađemo onu ciglu koju moramo da izvučemo, onda će se sve srušiti. Tu je kvaka. Ko god da dođe. moraćemo da ga slikamo, tu nema priče – odgovara Koraks.
Njegov kolega se vraća na priču o ludilu, ko je se po njegovom mišljenju pretvara u opšte.
- On, dotični o kome govorimo, dao je sebi mandat da celu naciju povuče u ludilo. I svi polako postajemo ludi. Ali imam jednu povoljnu i ohrabrujuću vest. Dokle god se nervirate, džigericu svoju jedete dok sve to gledate, niste ludi – normalni ste – kao da nam poručuje Petričić.
Za razliku od nekih ranijih predsednika, aktuelni ne pokazuje interesovanje da popije kafu sa karikaturistrima koji ga iz dana u dan, iz nedelje u nedelju crtaju. Koraksa su, svojevremeno, dva predsednika zvala na kafu – Milan Milutinović i Boris Tadić. Od Vučića ni traga ni glasa.
- Otišao bih ako bih dobio poziv na kafu kod Aleksandra Vučića. Zašto da ne? Hoću da vidim kako to izgleda iznutra. Kada je on u pitanju, mislim da imam nekoliko stotina karikatura sa njim – kaže Koraks..
Naš drugi sagovornik na eventualni poziv aktuelnog predsednika se ne bi odazvao.
- Nisam imamo nikakve pozive i na pitanje, mada ne verujem da će Vučić ikada da pozove bilokoga od nas, jer je to ludilo ozbiljnije vrste, ja se ne bih odazvao tom pozivu. Ja ne bih da se u istoj prostoriji nađem sa njim. Sa moralnim nakazama nemam šta da radim niti da pričam o bilo čemu – zaključuje Petričić.
Zbog karikature
ostao bez posla
Dušan Petričić je kao karikaturista 20 godina živeo i radio u Kanadi.
- Mogao bih i tamo da se bavim ovom vrstom karikature, ali se to tamo društvo ne bavi karikaturom sa kojom se bavi naše društvo. Suštinska razlika je i u tome što se tamo za 20 fodina bavljenja političkom karikaturom nikada nisam iznervirao. Ovde se direktno iznerviram kada kod nešto nacrtam ili pre nego što nacrtam karikaturu, jer sam duboko usađen u ovaj sistem. I razlika je u tome što sam ovde zbog karikature ostao bez posla u „Politici“ – kaže Petričić.

Ozbiljan komentar
Mire Marković
- Milana Milutinovića sam uglavnom crtao kao fikusa i iznenadilo me kada sam video da ima dosta mojih karikatura. Rekao mi je da ih čuva zbog sina. Boris Tadić je otkupio oko 30 mojih originalnih karikatura i okačio ih je na jedan zid u zgradi Predsedništva. Jedini komentar koji je bio ozbiljan i koji je došao do mene, bio je od Mire Marković koja je izjavila za mene da sam najgori karikaturista, što je meni prijalo – priča Predrag Koraksić.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa