28. jun 2018.28. jun 2018.
INSPEKCIJA U ŠABAČKOJ BOLNICI
POSLE TEŠKIH OPTUŽBI NA RAČUN OPŠTE BOLNICE REAGOVALO MINISTARSTVO ZDRAVLjA

INSPEKCIJA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Celu Srbiju je protekle sedmice potresao Fejsbuk status Nataše Pjevalice iz Šapca koji su preneli pojedini centralni mediji. Ova majka troje dece pisala je o svoj jezivom iskustvu prilikom trećeg porođaja u Opštoj bonici Šabac.
Pored užasnih uslova koje je navela da vladaju u porodilištu iznela je i niz optužbi na račun lekara M.M. sa ovog odeljenja.
- S’obzirom da sam završila medicinsku školu i duboko uverena u čast svoje struke, odlučila sam da trudnoću pratim u Domu Zdravlja u Šapcu. Sve je bilo u trudnoći odlično i do samog momenta porođaja, navodi se na početku ovog statusa, a potom slede zaista šokantne tvrdnje o uslovima u bolnici, samom porođaju i odnosu lekara.
Pacijentikinja tvrdi da u bolnici ne postoji posteljina, da porodilje danim u sobi ležale na krvavim čaršavima. Jedini pozitivan komentar bio je na račun babica za koje je Pjevalica napisala da su bile “fenomenalne”. Najmučniji je opis samog porođaja i ponašanja dežurnog lekara koji ju je porodio.
-Pre svega nije dozvolio doktorki da mi daje na vreme doze epidurala, jer je rekao citiram „neka je nisu ovo nikakvi bolovi“, a ja sam bolove imala već 20 sati! Zatim, dok su me babice porađale on je u sali stajao naslonjen na kolica sa instrumentima i jeo jabuku. Bebi je bio pupčanik oko glave i babice su imale poteškoća da je izvuku! (taj podatak nigde nije zabeležen, ni na otpusnoj listi). Ali, on nije prilazio! Onda dolazi deo sa ušivanjem, gde on počinje da me ušiva bez lokalne anestezije pod izgovorom da sam pod epiduralom, a doktorki nije dozvolio da mi da dozu. Ne znam koliko konaca imam ali dr M. M. je gledao kako ja čupam kosu i molim ga da samo malo stane jer ne mogu više da izdržim i kada sam se skoro onesvestila samo su otvorili vrata od terase i rekao citiram „evo još koji minut i gotov sam, stoji u otvorenom pismu Nataše Pjevalice, koja tvrdi i da je oko 24 sata posle porođaja iz sebe izvukla ogromnu gazu koju je doktor zaboravio. Veruje da je zbog toga dobila i bakteriju zbog koje treba ponovo da ide na bolničko lečenje.
Sledećeg dana oglasila se i Opšta bolnica “Laza K. Lazarević” saopštenjem za medije. Navodi Nataše Pjevalice su demantovani, a u bolnicu je stigla i inspekcija Ministarstva zdravlja.
-Povodom jučerašnjeg teksta, sazdanog od neproverenih navoda o iskustvu pacijentkinje koja se nedavno porodila u Službi ginekologije i akušerstva naše ustanove, objavljenog u nekim medijima, dr Slobodan Popović – v.d. direktora OB Šabac ističe sledeće:
Navodi koji su izneti u tekstu fejsbuk posta Nataše Pjevalice su krajnje neistiniti. Pojedini pisani i elektronski mediji su preuzeli i objavili integralni tekst bez ikakve provere.
Odgovorno tvrdim, da su uslovi i zdravstvena usluga u službi Ginekologije i akušerstva profesionalni i u skladu sa medicinskom doktrinom.
Radi utvrđivanja činjeničnog stanja oformljena je stručna komisija koja je obavila internu kontrolu, čiji nalaz potvrđuje da nije bilo profesionalnih propusta i da je zdravstveno osoblje postupalo shodno procedurama i dobroj medicinskoj praksi.
Takođe, obratili smo se Ministarstvu zdravlja kako bi bio izvršen i eksterni nadzor, a sve u cilju da što pre potvrdimo istinite nalaze u vezi konkretnog slučaja, stoji u saopštenju Opšte bolnice.
Inspekcija Ministarstva je posetila Opštu bolnicu u petak. Prema rečima direktora ove ustanove dr Slobodana Popovića, utvrđeno je da nije bilo propusta u lečenju pacijentkinje, da je procedura ispoštovana i, samim tim, nije tražen eksterni revizor.
Iskustva različita
Na portalima medija koji su preneli ovaj status pojavili su se brojni komenatari Šapčana. Mnogi su preneli svoja iskustva sa ovog odeljenja i sa pomenutim doktorom. Dok su se neki nadovezali na tvrdnje Pjevalice i izneli još optužbi na račun kako bolnice tako i doktora M.M. bilo je i onih koji za njega imaju “samo reči hvale” i koji su se pitali da li se radi o istom čoveku.
Takođe, bilo je reči i o tome koliko koštaju trudnoća i porođaj, kao i da bolji tretman imaj trudinice kojima doktori prate trudnoću u privatnim ambulantama.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa