Инфо

Берза

 • aero 1.692 ▲ 0,18%
 • agbc 500 ⚫ 0,00%
 • alfa 34.434 ▲ 2,48%
 • amsopb 545 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.490 ▲ 2,47%
 • enhl 690 ⚫ 0,00%
 • hmbg 510 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.105 ▲ 2,08%
 • kmbn 1.905 ▲ 0,26%
 • niis 684 ▲ 0,74%
 • rso1488 127,40 ⚫ 0,00%
 • svrl 600 ⚫ 0,00%
(5. јул 2018.)
ДОДЕЊЕНИ ОРДЕНИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Вечно пријатељство два народа

Признања за допринос српско-руском пријатељству У Градској кући у Шапцу додељена су признања Комитета за ордење и медаље Руске Федерације за допринос развоју пријатељских односа две земље
У петак, 19. јуна, у Градској кући у Шапцу, свечано су уручена признања Руске федерације заслужним грађанима Србије и Републике Српске. Комитет за оредене и титуле Руске федерације наградио је осам српских грађана, од којих је четворо Шапчана. Свечаност је организовало Друштво српско-руског пријатељства „Владимир Путин“.
Медаља за хуманизам и милосрђе додељена је владици Лаврентију, који је, како је образложено “много учинио на пољу милосрђа и љубави према ближњима, као и на зближавању два братска народа, срспког и руског, и две сестринске православне цркве”. Посебно је поменута акција „Моба“ која је, на личну иницијативу владике Лаврентија, одржавана сваког лета у Манастиру Светог Николаја под Соко-градом, где су, међу бројним православним верницима из целог света, учествовали и млади из Руске федерације.
Највеће цивилно признање које је тог дана додељено, Орден Светог цара Николаја Другог уручено је Дејану Ђерићу, предузетнику и хуманисти из Београда, “за изузетно прегалаштво и пословну сарадњу са Руском федерацијом, а посебно за организовање културно-уметничких веза између Србије и Русије”.
Орден за љубав и стрпљење добила је Милана Бабић, професорки теологије из Тебиња, “за посебан допринос културним везама Републике Српске и Русије, нарочито за организацију културно-уметничких манифестација у Требињу, на којима су учествовали уметници из Руске федерације.
Медаља „Почасни гост Русије“ додељена је Милошу Шобајићу, познатом српском сликару који живи у Паризу, “за представљање српског сликарства љубитељима уметности у Руској федерацији“.
Медаља за грађанско достојанство добила је Јелица Марјановић, професорка руског језика из Шапца, “за допринос зближавању руских сликара и уметника са грађанима Шапца и овог дела Србије, као и за активан рад у Друштву српско-руског пријатељства Владимир Путин“.
Медаља за грађанско достојанство додељена је Драгану Филиповићу, новинару и књижевнику “за писање текстова и чланака у новинама и часописима, и приповеткама у својим књигама, о немерљивом доприносу Русије спасу српског народа, у више наврата у историји“.
Медаља за грађанско достојанство додељена је и Весни Милетић из Шапца, “за самопрегоран рад у Хуманитарној организацији „Ана“ и везе са сродним организацијама у Руској федерацији.
Медаљу “Почасни гост Русије” добио је и Слободан Николић, председник Друштва српско-руског пријатељства „Владимир Путин“, за бројне активности на зближавању два братска народа”.
Признања је уручио Владимир Шихаљев, председник Комитета за доделу ордена и титула Руске федерације. Церемонију доделе надахнуто је водила млада Наташа Радовановић, а посебној атмосфери у Градској кући допринели су и ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.

М.Ф.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa