5. jul 2018.5. jul 2018.
DRUGI PIŠU – GERILA.RS: NESUPEŠNI POKUŠAJI ŠABAČKOG SNS DA SMENI VLAST

Besomučni napadi na slobodan grad

Poslednji pokušaj bila je optužba da su čelnici Šapca posetom Peći, na Kosovu, izdali Srbiju i da su potpisali ugovore o prekograničnoj saradnji. Šef odborničke grupe SNS, Aleksandar Pajić, naveo je više puta da je Šabac pred bankrotom, da slobodna zona „zvrji prazna“, da je za gradsku vlast preča briga o ribama nego o građanima…
Već šest godina šabački naprednjaci besomučnim i neargumentovanim napadima pokušavaju da sruše lokalnu vlast.
Poslednji pokušaj bila je optužba da su čelnici Šapca posetom Peći, na Kosovu, izdali Srbiju i da su potpisali ugovore o prekograničnoj saradnji. To je izgovorio doktor nauka i narodni poslanik Boban Birmančević.
Istine radi, šabački čelnici posetili su Peć u okviru projekta „Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja“ koji sprovodi i finansira austrijska vlada. Nikakvog potpisivanja dokumenata o prekograničnoj saradnji nije bilo, a program se sprovodi bez navođenja država, nego isključivo regija. Uz to lokalna vlast u Peći izabrana je na legitiman način, uz podršku Srba koji svojom listom daju legitimitet i kosovskoj vladi. Ove izjave u suprotnosti su sa politikom koju vodi vrh države i SNS.
Za sve ovo vreme u gradskoj skupštini, uz direktan prenos dve šabačke televizije, odbornici ove stranke iznosili su niz kvalifikacija protivne zdravom razumu i činjenicama. Šef odborničke grupe, takođe doktor nauka i pride savetnik ministra obrazovanja, Aleksandar Pajić, naveo je više puta da je Šabac pred bankrotom, da slobodna zona „zvrji prazna“, da je za gradsku vlast preča briga o ribama nego o građanima, da polovina stanovništva nema vodovod i kanalizaciju, a optužio je i gradonačelnika Šapca za malverzacije za budžetom.
Činjenice su ipak neumoljive. Šabac se zadužio za 840 miliona dinara da servisira svoje obaveze, a to je posledica što republička vlast ne ispunjava svoje obaveze prema gradu, tako da je dužna Šapcu oko pet miliona evra, a smanjenjem transfernih sredstava i na druge načine grad je oštećen za 12 miliona evra. Ovaj kredit je dobijen sa kamatom od 1,08 odsto, dva puta nižom kamatom nego što se zadužuje republička vlast, a uštedama i racionalnim poslovanjem grad je na prvom tromesečju imao suficit od 60 miliona dinara.
Kao malo koja lokalna samouprava u Srbiji ovde grad ispunjava svoje obaveze sa danom dospeća. Severozapadna radna zona ne „zvrji prazna“, uz japanski „Jazaki“, ovde su stacionirane fabrike iz drugih zemalja, a „Fajnešel tajms“ uvrstio je Šabac u deset najpogodnijih destinacija za investicije u Evropi. Ali desi se da dr Slobodan Popović, specijalista i direktor Opšte bolnice, javno iznese na sednici da Šabac ima nezaposlenost od 15 odsto. Brojke su neumoljive, u Šapcu je za poslednje tri godine zaposleno 3.400 radnika, nezaposlenih je manje od devet hiljada, što je stopa od oko osam odsto.
U Šapcu funkcioniše postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedno od tri u Srbiji, a država nema sredstava za drugu fazu tzv. prerade mulja, tako da će grad izdvojiti iz budžeta 130 miliona dinara. Za širenje vodovodne mreže na raspolaganju je oko tri hiljade priključaka i oko 1.700 priključaka na kanalizaciju. Daje se mogućnost otplate na rate, a demagogija je da će ovi priključci biti besplatni.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović jedan je od retkih funkcionera koji se našao pred Sudom za nenamensko trošenje gradskog budžeta. Osnovni sud doneo je oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza, ali su šabački naprednjaci i to pomenuti doktori nauka, Pajić i Birmančević, optužili postupajuću sutkinju da je to učinila zbog zapošljavanja ćerke u predškolsku ustanovu. Oni su kao politički visoko pozicionirani i odgovorni učinili nezakonit pritisak na pravosuđe, što je osudio i Visoki savet sudstva, a naravno da to nije u skladu sa evropskim vrednostima kojima naprednjaci deklarativno teže.
O naprednjačkom odnosu dovoljno govori što predsednik države i SNS Aleksandar Vučić nije našao za shodno da se pozdravi sa gradonačelnikom Šapca prilikom otvaranja najveće grinfild investicije u Srbiji, japanskog „Jazakija“. Čak su se šabački naprednjaci zdušno zalagali da ova investicija ode u Kruševac.
Umesto vitalnih pitanja za građane šabački naprednjaci usmereni su na stranačke interese, „preosvajanja vlasti“, a zapostavili su, na primer, najvažniju stavku – izgradnju auto-puta Ruma – Šabac. Taj projekat je godinama čekao u nečijoj fioci, urađeni su si potrebni projekti, postoji spremnost velike kanadske korporacije da ga sagrade na osnovu koncesije, ali se desilo da ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović potencira izgradnju lokalnog puta, na granici Šapca, gde dnevno prođe stotinak vozila, a tek odnedavno ona i predsednik Vučić pominju i auto-put od Rume do Šapca.
Zaboravljaju
na obaveze države
Šabački naprednjaci ne insistiraju da se hitno ovde uradi trafostanica koja bi rešila pitanje snabdevanja električnom energijom za duži niz godina, gradska uprava dala je polovinu sredstava, ali se na to čeka duže od godinu dana. Šabac dobija međunarodnu luku, a šabački naprednjake nije briga da se očisti plovni put Savom, što je obaveza države. Takođe su prenebregli obavezu države da se izgradi obaloutvrda kod Čevrntije, gde je stalna pretnja poplavama. U gradskoj skupštini od 69 odbornika ubedljivu većinu imaju prodemokratske stranke, a od nekadašnjih 28 odbornika SNS i sa pojačanjima iz SPS, trenutno ih ima 26, jer su neki odbornici prešli ili u vladajuću koaliciju, ili su u statusu samostalnih odbornika. Ono što je simptomatično jeste to da šabački naprednjaci ne rade u interesu građana i grada, nego zastupaju stavove i vrednosti koji donose štetu.
Gerila.rs

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa