Info

23. avgust 2018.23. avg 2018.
ZA MEŠTANE BADOVINACA SPORNO POSTAVLjANjE
DRŽAVNIH OBELEŽJA BiH NA PAVLOVIĆA MOSTU

ZASTAVA SUSEDA NA SRPSKOJ ZEMLjI

- Dana 04.07.2018.godine iskrsao je nov problem jer su vlasti BiH neposredno na Graničnom prelazu - na levoj strani Pavlovića mosta postavili veliku tablu sa oznakom i obeležjima Bosne i Hercegovine, kao i granični kamen žuto-plave boje koji simbolizuje BiH.
Smatramo da je nedopustivo da se na teritojiji Republike Srbije postave obeležja druge države. To veoma vređa nacionalna osećanja meštana Badovinaca, kao građana Republike Srbije, koji su ogorčeni tim postupkom. Smatramo da je navedeni postupak sračunato urađen i da se njime prejudicira razgraničenje Srbije i BiH , odnosno da je krajnji cilj otimanje naših imanja na području katastarske opštine Badovinci.
Građani Badovinaca će narednih dana organizovati masovne mirne proteste zbog navedenog postupka organa BiH, naglašava u pismu, predsednik Privremenog organa mesne zajednice Badovinci Aleksandar Vulović.
U vezi napisanog, predlaže:
1. Da Ministrastvo spoljnih poslova Republike Srbije odmah zahteva od organa Bosne i Hercegovine da se sa teritorije Srbije, koja se nalazi sa leve strane graničnog prelaza na Pavlovića mostu, uklone državna obeležja Bosne i Hercegovine i da ih po želji postave na bilo koji deo njihove teritorije.
2. Da se pokrene postupak izmeštanja granične službe Bosne i Hercegovine (carina i policija) sa naše teritorije na teritoriju Bosne i Hercegovine, dakle van granice katastarske opštine Badovinci.
3. Tražimo da nadležni organi i službe Srbije ispoštuju sve zaključke i preuzete obaveze sa sastanka održanog dana 08.03.2018. u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu a koji se odnose na pribavljanje potrebne dokumentacije i postupanje carine i drugih državnih organa i službi, sa ciljem da se građanima Badovinaca omogući nesmetan i bezbedan ulazak u obradu svojih imanja.
4. Zahtevamo da najviši državni organi Republike Srbije po ovom pitanju odmah preduzmu odgovarajuće mere i da nas o preduzetim merama obavestite pisanim putem.
5. U vezi navedenog tražimo da primite na razgovor delegaciju Opštine Bogatić i Mesne zajednice Badovinci i to u roku od 8 dana.
Očekujemo da to bude razgovor sa visokim funkcionerima jednog od državnih organa kojima smo uputili poziv, piše predsednik Privremenog organa Badovinaca. Pismo je, kaže dostavio: Kabinetu predsednika Republike Srbije, predsednika Vlade Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.
Rukovodstva Mesne zajednice Badovinci i opštine Bogatić su se predhodnih godina, više puta obraćali najvišim državnim organima Srbije u vezi graničnog prelaza na “Pavlovića mostu” u Badovincima. Zahtevi su se odnosili na problem korišćenja oko 3.500 hektara zemljišta koliko građani Badovinaca poseduju na području katastarske opštine Badovinci, sa leve obale Drine, koja shodno katastru pripada Srbiji.
Suština problema je u tome da je granični prelaz Popovi (Bosna i Hercegovina), postavljen neposredno uz “Pavlovića most”, na levoj obali reke, teritoriji koja shodno katastru pripada Srbiji. Tako su građani Badovinaca (Pola sela) za ulazak u svoja imanja na susednoj obali Drine primorani da prolaze kontrolu dve granične službe.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa