Info

23. avgust 2018.23. avg 2018.
POSLE TRAGEDIJE U ITALIJI

Vanredna kontrola mostova

JP “Infrastruktura” i Služba za puteve grada Šapca redovno kontrolišu i održavaju sve mostove koji se nalaze na lokalnim putevima za koje su nadležni. Svi ti mostovi su dužine desetak metara. Za mostove na Savi zadužena je republička inspekcija
Rušenje mosta u Đenovi, u kom je poginulo više od 40 ljudi, nametnulo je pitanje bezbednosti srpskih mostova. Za oko 4.000 drumskih i železničkih mostova u srbiji zaduženi su “Putevi Srbija” i “Infrastruktura železnica Srbija”. Nadležni uveravaju da su kontrole redovne, a mostovi sigurni.
Ipak, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović naložila je vanredni inspekcijski nadzor svih mostova dužih od 100 metara koji sprovodi Republička građevisnka inspekcija. Ranije je utvrđeno da je najlošija situacija na mostovima na Velikoj Moravi jer su kopači šljunka potkopali noseće stubove.
“Putevi Srbije” godišnje izdvoje oko 10 miliona evra za popravke i sanacije mostova, dok se za redovno održavanje izdvaja oko milion evra. Za redovno održavanje železničkih mostova takođe se godišnje izdvoji oko milion evra.
- Kontrolišemo 3.268 mostova. Neki su dobri, neki treba da se rade. Svake godine uradimo po 20-30 mostova. Dva puta godišnje se proverava svaki most. Tamo gde se vadi šljunak, mi pratimo i, ako treba, reagujemo. Ako se malo otkopa stub, neće most da padne. Zato i služe kontrole. Kad su poplave, dodatno kontrolišemo mostove, rekao je Zoran Drobnjak direktor JP "Putevi Srbije" za centralne medije.
Ministarka Mihajlović je u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da je poslala pismo lakalnim samoupravama da su dužne da lokalne mostove provere njihove komunalne službe i inspekcije.
-Bezbedni su nam mostovi, ali hajde da još jednom vidimo i budemo sigurni, rekla je ministarka Mihajlović za RTS.
JP “Infrastruktura” i Služba za puteve grada Šapca redovno kontrolišu i održavaju sve mostove koji se nalaze na lokalnim putevima za koje su nadležni. Svi ti mostovi su dužine desetak metara.
Za mostove na Savi zadužena je republička inspekcija.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa