23. avgust 2018.23. avg 2018.
TOPLA VODA  MENjA UGALj
TOPLOVOD PRI KRAJU

TOPLA VODA MENjA UGALj

I pored visokih dnevnih temperatura koje ovih dana u Bogatiću dostižu 30. stepeni Celzijusovih i više, izgradnja prvog daljinskog sistema snabdevanja geotermalnom energijom u Srbiji, namenjenog grejanju, a 251. u Evropi, uspešno napreduje. Do sada je položeno preko tri kilometra specijalnih cevi, koje toplu vodu provode od bušotine BB1 u Bairu, prema centru varoši, gde će već u predstojećoj grejnoj sezoni, grejati više javnih ustanova.
- Na ovaj način treba da godišnje na energentima uštedimo 100-150 hiljada evra. Osim toga, daćemo značajan doprinos zaštiti životne okoline. Rok za završetak poslova je 120 dana. Iskoristićemo priliku da obezbedimo podno grejanje crkve u Bogatiću. To je, rekao bih jedinstven, otvoreni sistem grejanja bez klasične toplotne stanice, za sedam javnih ustanova (osim Doma zdravlja u prvom trenutku), već predstojeće grejne sezone, kaže predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac. Za mačvane je korišćenje ove vrste energije (geotermalna) utoliko vrednije imajući u vidu da je topla voda, duboko u zemlji na ovim prostorima pronađena pre više od 30. godina oticala u nepovrat, a sa njom i dragocena energija. Ova vrsta grejanja je praktično, prvi vid korišćenja vrele vode iz utrobe plodnih oranica.
Mogućnosti su velike, a takoće i izgubljena energija, tokom proteklih godina. Rukovodstvo opštine, prema ranijim izjavama predsednika, ne namerava da se na postojećem zaustavi, bez obzira što su početna ulaganja u korišćenje ove vrste energije, velika. Svesni su da je budućnost u obnovljivim izvorima energije koji ne zagađuju životnu sredinu, bez obzira koliko to iz postojeće perspektive izgledalo bajkovito i preambiciozno.
- Ideja nam je da u sledećoj fazi toplotnu energiju, proizvedenu iz geotermalnih izvora ponudimo privredi i građanstvu, a krajni cilj je da na ovaj način proizvedemo i električnu energiju, dodaje Beserovac.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa