Info

23. avgust 2018.23. avg 2018.
Sećanje na slavne junake
Obeležena godišnjica Cerske bitke

Sećanje na slavne junake

Vojnim i državnim počastima, polaganjem venaca i kulturno-umetničkim programom u Tekerišu je obeležena 104. godišnjica Cerske bitke, koja predstavlja važnu i prvu pobedu Srbije i saveznika u Prvom svetskom ratu. Državnom ceremonijom na spomen-kompleksu odana je pošta i zahvalnost stradalim u „Cerskoj operaciji“, koje je vođena od 12. do 24. avgusta 1914. godine. Ceremoniji su prisustvovali brojni državni i vojni zvaničnici. U ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je položio venac, u ime Šapca predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić odao je počast cerskim junacima, kao i predstavnici lokalnih samouprava Loznice i Krupnja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ambasade Slovačke i članovi udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Prisutnima na ceremoniji obratili su se Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Radenko Trivnić, zamenik gradonačelnika Loznice.
Ministar Zoran Đorđević, obraćajući se prisutnima, rekao da je srpski narod pamti mnoge bitke, bojeve i ratove, koji nas neprekidno podsećaju na značaj slobode i očuvanja ljudskog dostojanstva.
- U avgustu 1914. godine, u direktnom sudaru sa vojnicima prvog poziva Cerske udarne grupe, srpska vojska je doslovno razbila brojno i tehnički nadmoćnog protivnika, a nezarobljene ostatke Poćorekove neslavne armije naterala na panični beg preko reke Drine. Danas se od nas ne traži kao davne 1914. godina da herojskom smrću ispisujemo slavne stranice srpske istorije, ali je potrebno da posedujemo svest da će naš život i rad biti ugrađeni u budućnost Srbije. Kako budemo poštovali sami sebe, tako će nas poštovati i drugi - istakao je ministar Đorđević.
U ime grada predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić položio je venac na spomenik cerskim junacima i tom prilikom ukazao na važnost očuvanja sećanja na period velikog stradanja i junaštva srpskog naroda.
- Ovde smo da izrazimo poštovanje i divljenje besmrtnom delu cerskih junaka, ali i svih heroja i žrtava Velikog rata. Cer je slavna stranica naše istorije, koju Šabac čuva i pamti i zbog svog stradanja u Prvom svetskom ratu - naveo je Pajić.
Predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović je istakao kako je Cerska bitka jedan od najlepših, ali i najtužnijih trenutaka u srpskoj istoriji i u svom obraćanju se osvrnuo na dešavanja u zemlji tokom Prvog svetskog rata, u kome, kako navodi Srbi nisu želeli ništa drugo osim slobode i da prošlost ne treba da bude prepreka, nego podrška za bolju budućnost.
Nakon završetka centralne državne svečanosti za posetioce priređen je kulturno-umetnički program koji je obuhvatio pozorišnu predstavu „Cerska bitka“ u produkciji Beogradske kulturne mreže, a nastupio je i hor Kulturno-umetničkog društva „Lola“ iz Beograda. Počasni plotun ispalio je vod Garde Vojske Srbije, čiji je orkestar učestvovao tokom ceremonijalnog dela manifestacije.
Organizator ovogodišnje državne ceremonije je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

M.Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa