Info

4. oktobar 2018.4. okt 2018.
65 GODINA MATURE
GODIŠNjICA

65 GODINA MATURE

Maturanti treće generacije Državne trgovačke akademije proslavili su 29.09.2018. godine 65 godina mature u Šapcu.
U svečanoj sali Ekonomsko trgovinske škole (koju nam je obezbedio veoma ljubazni direktor škole), prozivku maturanata obavio je član Inicijativnog odbora Gajić Borisav sa konstatacijom da se odazvalo mali broj maturanata pravdajući se zbog starosti i bolesti, ali obzirom na godine niko se nije služio štapom, dobra većina slabo čuje te smo se uz smeh nadvikivali.
U kratkom izlaganju Gajić je podsetio da se 1949. godine u ovu školu upisalo u prvi razred 161 učenik, a 1953. godine maturiralo 64 učenika ili 40%, a danas je živo 30, što se zaključiti da je u to vreme bio strog kriterijum ocenjivanja, a što potvrđuje i naš profesor Jakov V. Stanić, koji je došao iz Kragujevca po dekretu u našu školu i koji je u Monografiji Ekonomske škole izjavio, citiram “kriterijum ocenjivanja je izuzetno bio strog, čak zabrinjavajući”, kraj citata.
Većina maturanata je stekla više i visoko obrazovanje, a imamo jednog profesora doktora ekonomskih nauka koji je danas bio sa nama na proslavi, a to je Mihailo Radić rodom iz Radalja.
Državna trgovačka akademija osnovana je 1947. godine i nastava se odvijala po trogodišnjem programu što je zakačilo i našu generaciju, ali samo do 1951. godine kada Uredbom Vlada Srbije menja naziv u Ekonomsku srednju školu i školovanje se produžava za još jednu godinu, te smo mi prva generacija po četvorogodišnjem programu.
U Svečanoj sali ETŠ evocirali smo uspomene iz đačkih dana sećali se 22 profesora i tri doktora, a koji danas nisu među živima.
Gajić je podsetio da smo pohađali nastavu u zgradi Osnovne škole “Vuk Karadžić” i u zgradi stare Gimnazije gde je sada Narodni muzej. Mi smo imali đačke uniforme, dečaci kačkete, a devojčice beretke i đačke kecelje, a na kapama oznaka škole sa tri mesingana slova DTA, a kasnije ESŠ.
Naša škola završava Gajić, u to vreme je imala internatski smeštaj za učenike u zgradi Jevrejske bogomolje Sinagoga, u barakama Masarikova br. 42 i u sadašnjoj zgradi ETŠ zajedno sa učenicima Učiteljske škole.
Zajednički ručak je obavljen u jednom restoranu u Šapcu.

Bivši učenik IV razreda Gajić Borisav

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa