Info

18. oktobar 2018.18. okt 2018.
"MAŠENjKE I SAŠENjKE" IZ "JANKOVE" ŠKOLE

KARNEVALSKA MAGIJA

Kada peva slovenska duša, ceo svet oduševljeno gleda i sluša.
Mašenjke i Sašenjke iz „Jankove“ škole, za sve koji lepu igru vole!
„Kaljinka“ je pesma svima znana, za vas plešu „Jankovci bez mana!
Šabac je decenijama poznat kao grad smeha i dobre zabave. Prva "Čivijada - belosvetski vašar humora i satire" organizovana je još pre pola veka. U tadašnjoj državi čudo nad čudima. Oaza slobodne reči sa mirisom demokratije koju su sa zadovoljstvom posećivali najpoznatiji komičari, satiričari, karikaturisti, glumci iz cele Jugoslavije. Liberalni Šabac, sve te godine, oduševljavao je sve slobodoumne ljude ovih prostora. I šire!
Od pre deset godina "Čivijada" je dobila manifestaciju koja je izuzetno brzo postala jako popularna među Šapčanima i koja svake godine na ulice Šapca privuče na hiljade posetilaca - sada već čuveni "Čivijaški karneval"!
Osnovna škola "Janko Veselinović", sa tradicijom prosvetne misije u Šapcu koja traje već 125 godina, sada jedna od najuspešnijih škola u našem kraju po ocenama Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, od prošle godine uključila se aktivno u najradosniju i najveseliju manifestaciju koju organizuje naš grad. Karnevalska grupa "Mašenjke i Sašenjke" koju čine učenici mlađih i starijih razreda iz izdvojenih odeljenja ove škole u Cerovcu, Žabaru i Maloj Vranjskoj postala je prepoznatljiva po plesu na pesmu "Kaljinka" u veoma atraktivnim kostimima. Intersantno je i to da su koreografiju osmislili sami uz manju pomoć učiteljica Biljane Vlajković, Biljane Jeličić, Marijane Preradović i Snežane Berić.
- Oduševljeno čekamo svaki naredni nastup. Putovanja su mnogo zanimljiva, druženje odlično. Tek sada sam dobro upoznala sve drugare iz Žabara i Cerovca i mogu da kažem da sam dobila nove prijatelje što i jeste najvažnije. Nastupi pred publikom su posebna priča. Aplauzi, nasmejana lica, novi gradovi koje vidimo prvi put, fotoaparati, uključeni telefoni, kamere...predivno - naglašava Jana Bogićević iz Male Vranjske, učenica petog razreda.
U kratkom vremenskom periodu između prošlogodišnje i nedavno završene Čivijade ekipa iz "Jankove" škole imala je brojne nastupe: Rakovički karneval, nastup u Šapcu prilikom gostovanja Međunarodne asocijacije karnevala u našem gradu, dvodnevni nastup na Belocrkvanjskom karnevalu u konkurenciji preko pedeset grupa iz celog sveta, čuveni karneval u Vrnjačkoj Banji, karneval povodom tradicionalne manifestacije "Smederevska jesen"...
- U karnevalskoj grupi imamo osamnaestoro dece i četiri učiteljice od kojih su dve u kostimima. Gostovanja naše trupe odvijaju se pod pokroviteljstvom Turističke organizacije grada Šapca (TOŠ) koja organizuje prevoz čije troškove snosi Grad Šabac. Izuzetnu saradnju ostvarili smo sa Raduškom Jankovićem, koordinatorom Čivijaškog karnevala, čovekom koji je karneval doveo u Šabac. Izuzetnu zahvalnost dugujemo i KUD "Abrašević" koji nam revnosno izlaze u susret pozajmljujući nam nošnje za odrasle članove trupe - ističe Marijana Preradović, učiteljica u Izdvojenom odeljenju u Maloj Vranjskoj i član trupe.
Polovinom septembra šabačka publika mogla je da vidi nastup Mašenjki i Sašenjki na jedanaestom Čivijaškom karnevalu, a nastup "Jankovaca" bio je izuzetno zapažen. Pored redovno burnih aplauza, što je možda i najdraža nagrada, u školu "Janko Veselinović" stigle su i diplome, zahvalnice za uspešne nastupe, kao i redovni poziv da im neobična grupa malih "karnevalaca" iz Šapca opet dođe. Zato su već su u planu brojni novi odlasci na karnevale. Delić atmosfere koju pravi ova vesela i razigrana ekipa otkriva i tradicionalna najava pred nastup karnevalske grupe iz škole "Janko Veselinović".
Dejan Krsmanović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa