25. oktobar 2018.25. okt 2018.
Braća svadbovala zajedno
POSLE 10 GODINA U DUBLjU

Braća svadbovala zajedno

Aleksandar i Boris Bijčić i njihove izabranice Tijana i Katarina, sudbonosnu zakletvu na vernost izgovorili istog dana u seoskoj crkvi i mesnoj kancelariji, a potom ispod velikog šatora, pred kućom u dvorištu nastavili zajedničko svadbeno veselje
Više toga zajedničkog, a jedan ogroman šator, ispod njega muzika i skoro hiljadu gostiju u prostranom dvorištu, pred kućama, starom i novosagrađenom. Odavno u Dublju, jednom od najvećih mačvanskih sela, nije bilo takve svadbe. Prema računu starijih ljudi, prošlo je već 10. godina od poslednjeg takvog slučaja. Nedavno su skupa svadbovali braća Aleksandar i Boris Bojčić iz Dublja. Sve kako nalažu stari mačvanski običaji.

Prvi pogled i
četvorogodišnje
utvrđivanje
Aleksandar je svoju suprugu poveo kući iz osmog razreda, posle samo šest meseci “upoznavanja”.
- Tijana je veoma mlada. Vodio sam je više puta na prijemni. Završila je osmi razred osnovne škole u Mačvanskom Prnjavoru, gde je živela, a upoznao sam je posredstvom njene sestre Mire na jednom rođendanu. Zabavljali smo se samo šest meseci i uzeli. Reklo bi se da je to bila jedna od onih ljubavi na prvi pogled, kaže Aleksandar, hvaleći umešnost i veliki rad dede Radosava, koji im je dosta toga ostavio.
Boris je, sam kaže, nešto duže “mudrovao”.
- Mi smo naše “poznanstvo” utvrđivali četiri godine. Katarina je iz Đurđevića. Ali bez obzira na razliku u godinama snajke se dobro slažu, dodaje Boris.
U mesnoj kancelariji, seoskoj crkvi, sve je bilo po starim običajima, ovde kažu kako Bog i narod nalažu.
Tako je Crkveno venčanje, obavio je protojerejstavrofor Uroš Živković uz sasluženje kolega Nemanje i Nikole. To će se, kažu pamtiti dugo, isto kao i veselje mnogobrojne rodbine i prijatelja, pod prostranim šatorom uz gromoglasnu muziku.

Ostaju u Dublju
I posle desetak dana od nezapamćenog slavlja, na dvorištu, su vidljivi “tragovi”. Zaostali su delovi šatora. To se odnosi i na jesenje radove na smeštaju kukuruza u čardak. Mnogo je okrunjenog zrna. Braća Bojčići, Aleksandar i Boris su veoma vredni i cenjeni u selu. Imaju preko 20. hektara zemlje, svu mehanizaciju i uslužno rade drugima. Zbog toga se tu uvek okuplja mnogo ljudi.
- Deda nam je dosta toga ostavio. I zbog toga imamo veliku obavezu. Namerni smo da ostanemo na selu i tu tražimo svoju sreću, kaže Boris.
O njihovoj zajedničkoj svadbi još se “ispredaju” gotovo fantastične priče. I pripreme su dugo trajale, a najžešće veselje, tri dana.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa