25. oktobar 2018.25. okt 2018.
Foto: M. Živanović

Foto: M. Živanović

ODRŽAN PETI FESTIVAL PČELARSTVA U ŠAPCU

Medom do slatkog života

Peti Festival pčelarstva u Šapcu održan je u petak. Oko četrdeset pčelara izložilo je svoje proizvode, kao i desetak proizvođača opreme za pčelarstvo
Posetioci su mogli da pronađu tradicionalne vrste meda, polen, pergu, propolis, različite mešavine, likere, pa čak i med sa voćem.
Sajam su i ove godine organizovala udruženja pčelara sa teritorije grada i Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca. Predstavlja finalizaciju uspešne sezone proizvođača meda ovog kraja, od kojih mnogi koriste podsticaje koje grad daje za razvoj ove grane poljoprivrede.
Zdravlje u kašičici
Festival je postao tradicionalan, a Šapčani imaju i svoje omiljene prodavce. Pored velikog izbora i nešto povoljnijih cena na Sajmu je u ponudio bio proveren i kvalitetan domaći med.
Zorica Stepanović došla je sa unukom Anđelom, učenicom prvog razreda. Dolaze svake godine da kupe neki od zdravih proizvoda.
-Lepo je što Šabac ima ovakav Sajam. Volim da prošetam sa unukom i obavezno nešto kupim. Ove godine kupujemo mleč sa medom, ali svi proizvodi ovde su dobri i šta god da se kupi koristiće. Zbog dece kupujem bagremov med, jer nema alergena.Najviše nam se sviđa med kod deda Momčila i kod njega obavezno nešto kupimo, kaže Zorica.
Deda Momčilo, najstariji pčelar na Sajmu, prati savremene trendove. Uz svaki kupljen proizvod deli i odštampane flajere sa svojstvima tog proizvoda, i savetuje šta je najbolje da se koristi uz dodatno uputstvo za upotrebu.
-Pčelarim „ceo vek“. Počeo sam još sa ocem kada sam imao 10 godina. Dobio sam sve diplome i zahvalnice bivše Jugoslavije, i sada Srbije. Imam stotinak košnica. Pomaže mi sin koji živi u Šapcu. Nije to neki biznis, ali sa 50 do 100 košnica može da se živi. Tokom života sam sticao znanje i umeće. Mladi sada imaju mnogo više mogućnosti da uče o pčelarstvu. Drago mi je da i ja mogu da im pomognem u tome, kao savetnik za mlade pčelare opštine Bogatić. Ponosam sam što mnogi sada uspešno pčelare zahvaljujući i mojim savetima, kaže Momčilo Lacković iz Klenja. Tvrdi da ima 87 godina, mada izgleda i do dve decenije mlađe. Vozi auto, ne nosi naočare i kaže da dve godine nije bio kod doktora, a za sve zahvaljuje polenu koji pije svako jutro.

U Šapcu odlučna borba protiv falsifikatora
Jedan od predstavnika mladih pčelara je Ivan Jokić iz Šapca, koji ima 210 košnica u Zavlaci. Pčelarstvom se bavi šest godina i kaže da ovaj posao iziskuje osmočasovno radno vreme kada se ima stotinak košnica, da je za 200 već potreban ceo dan, a ko hoće da ima više mora da angažuje i dodatnu radnu snagu.
-Mnogi odustanu, jer je posao težak. Može da se živi od pčelarstva, ali kao i u svakom poslu, treba biti vredan, posvećen i dobro organizovan. Nije lako. Treba prvo naučiti zanat, izboriti se sa problemima u pčelinjaku, a zatim i sa problemima na tržištu sa plasmanom robe. Što se tiče falsifikatora meda, u Šapcu veterinarska inspekcija obavlja izuzetno dobar posao i mnogo lošeg meda je sklonjeno iz prodaje. Međutim, i to je lobi i tamo gde prođu na tržište teško ih je iskoreniti. Koriste se različitim trikovima da se zaštite. Na primer, na etiketi piše „prirodni med“ a u dnu sitnim slovima “veštački“. Ipak, cena sve govori. Veleprodajna cena bagremovog meda je 500 dinara, tako da on u trgovini ne može biti nikako jeftiniji, objašnjava Ivan Jokić na čijem štandu je pored meda u ponudi bila i rakija medovača, kao i domaći medenjaci.
Originalan proizvod
nađe put do potrošača
Svi izlagači su se potrudili da se nečim razlikuju od svojih kolega. Drugačijim izgledom štanda ili originalnošću proivoda privlačili su kupce.
-Šetala sam i nisam planirala ništa da kupim, ali mi je pažnju privukla roze teglica na kojoj je pisalo “med sa jagodom”. Izgledalo je zanimljivo pa sam kupila jednu teglicu da probam i jednu malu od maline. Kada sam došla kući toliko sam se oduševila originalnim ukusom da sam se vratila po još, kaže naša sugrađanka Milica.
Branko Mijić, predsednik Pčelarskog društva Prnjavor smatra da Šabac zaslužuje ovakav festival, jer je drugi grad po proizvodnji meda i broju košnica u Srbiji.
-Festival je potreba i grada i pčelara, ali i građana. Ovogodišnji odziv je solidan. Godina je bila prosečna, međutim ljudi su imali zalihe od prethodne godine, tako da je paleta proizvoda koji se nude na sajmu potpuna, naveo je Mijić u ime organizatora Festivala.

M. Mijailović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa