8. novembar 2018.8. nov 2018.
Spasimo slobodu i demokratiju u Srbiji
GRADONAČELNIK ŠAPCA NEBOJŠA ZELENOVIĆ NA KONGRESU LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI SAVETA EVROPE U STRAZBURU

Spasimo slobodu i demokratiju u Srbiji

Nova reč u srpskom političkom životu - prekomponovanje vlasti, zabeleženo je u 35 lokalnih sredina u Srbiji. Uhapšeno 34 bivših predsednika opština i gradonačelnika i nijedna osuđujuća presuda. Ratni zločinac ubeđivao gradskog odbornika da promeni stranu, ministar poljoprivrede nudio državne subvencije za članstvo u SNS. Funkcioner SNS iz Niša rekao da su u pitanju neistine, predstavnik Nemačke podržao Zelenovića
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u okviru debate „Gradonačelnici pod pritiskom“, o stanju demokratije u Srbiji sa posebnim osvrtom na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka.
U desetominutnom izlaganju, Zelenović je naveo neke od drastičnih primera koji svakako ne predstavljaju dokaz demokratičnosti aktuelne vlasti u Srbiji. Naglasio je da govori u ime Šapca, Paraćina i Čajetine, ali i u ime 448 lokalnih odbornika iz cele Srbije.
-Centralna vlast u Srbiji je pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stranke na čijem je on čelu, Srpske napredne stranke. U lokalnim samoupravama u kojima je SNS izgubila lokalne izbore, već više od šest godina ogroman broj odbornika je izložen pritisku centralne vlasti. Cilj je da SNS, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje. To je inače nova reč koju smo dobili u prethodnom periodu - rekao je Zelenović.
On je upoznao predstavnike Kongresa sa načinom izbora lokalnih vlasti u Srbiji, ali i sa činjenicom da je u mnogim gradovima došlo do nagle promene izborne volje građana.
- Od 2012, kada su organizovani poslednji lokalni izbori u Srbiji, do danas, u 35 od 170 lokalnih samouprava je došlo do tog prekomponovanja. To su teške povrede člana 7 stav 1 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Naziv člana 7 stav jedan: Uslovi vršenja ovlašćenja na lokalnom nivou. Uslovi pod kojima rade predstavnici izabrani na lokalnom nivou treba da su takvi da obezbeđuju slobodno obavljanje njihovih funkcija. U samo tri lokalne samouprave SNS i njeni partneri nisu na lokalnoj vlasti u Srbiji - Šapcu, Paraćinu i Čajetini - istakao je Zelenović.
On je upoznao članove Kongresa da su lokalni odbornici vlasnici mandata, a da bi došlo do prekomponovanja vlasti, potrebno je da ti odbornici „promene stranu“.
- To se uvek dešava uz pretnje i pritiske. U dokumentu koji sam predao Kongresu nalazi se 40 dokumentovanih izjava odbornika iz cele Srbije. Njima je nuđen novac, funkcije, ali i prećeno otpuštanjem s posla, dolaskom raznih inspekcija i kontrola ukoliko se bave privatnim poslom - istakao je Zelenović.
On je posebno naglasio činjenicu da je osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin „ubeđivao“ Sretena Živanića, šabačkog odbornika, da "promeni stranu". Takođe, gradskom odborniku Vladanu Vujaniću, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
- Potpredsednik SNS Marko Đurić nedavno je u Šapcu pred svojim stranačkim kolegama javno rekao da će svi državni i partijski organi učiniti sve da se promeni lokalna vlast u Šapcu - rekao je Zelenović.
Gradonačelnik Šapca je govorio i o tome da je u proteklom periodu uhapšeno 34 osoba koje su bile predsednici opština ili gradonačelnici, a da nijedan od njih nije osuđen.
- Vlast na centralnom nivou sada pokušava da nas kriminalizuje i svakodnevno smo izloženi medijskom linču. Centralna vlast zloupotrebljava policiju, tajnu službu i vrši pritisak na sud da bi sprečila izabrane predstavnike da obavljaju svoju dužnost. Ministarka Zorana Mihajlović se stalno pita kada će da bude uhapšen Milana Stamatović koji je šest puta biran za predsednika opštine Čajetina i protiv koga se ne vodi nijedan postupak. U Paraćinu su pokušali nasilno da prekinu sednicu Skupštine opštine kako bi izazvali nove izbore, a u Šapcu su lomili kutije prilikom konstitutivne sednice Skupštine grada. Radi se o ozbiljnom nasilju - dodao je Zelenović.
On je spomenuo i fizičke napade kojima su bili izloženi opozicioni aktivisti u Mionici, Odžacima i Vrbasu, kao i o primerima diskriminacije prilikom određivanja sredstava iz državnog budžeta,
Zelenović je svoje obraćanje završio rečima - Spasimo slobodu i demokrtaiju u Srbiji.
Posle njegovog govora pred predstavnicima lokalnih vlasti iz Evrope, za reč se javio i Zoran Perišić, bivši gradonačelnik Niša i član vladajuće Srpske napredne stranke koji je na Kongres došao kao jedan od učesnika. On je u vremenu predviđenom za pitanja i debatu istakao da navodi gradonačelnika Šapca nisu istiniti, te da se centralna vlast u Srbiji prema svima opštinama odnosi „ravnopravno i izbalansirano“.
- Nijedna opština nije zanemarena i među brojnim argumentima koji govore u prilog tome je i da je država obezbedila investicije u vrednosti od 10 miliona evra za otvaranje fabrike Jazaki i nova radna mesta, naveo je Perišić. Uz to on je pomenuo i ulaganja u komunalnu i energetsku infrastrukturu kao resurse kojima država pomaže lokalnoj sredini. Perišić je istakao i da je opština Čajetina „jedina koja nije želela da sprovede e-upravu u Evropi“.
Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović u Stazburu je naglasio da ova tema nije aktuelna samo u Srbiji i zato je i pokrenuta u Savetu Evrope.
- Očekujem da se u Kongresu pokrenu mehanizmi koji bi sprečile pojave koje se dešavaju i to kroz institucije države. A, u Srbiji očekujemo da konačno pokrenemo dijalog koji je pokrenut juna i koji je do sada bio neuspešan - rekao je Paunović.
Podrška iz Nemačke i Moldavije
Član Kongresa iz Nemačke Andreas Gasner zahvalio se gradonačelniku Šapca što je ovu temu vratio u centar pažnje Saveta Evrope.
- Nedopustivo je da dozvolimo da centralna vlast vrši pritisak na lokalne vlasti, posebno ne kad se to radi kriminalnim radnjama - rekao je Gasner.
Na njegovo izlaganje se nadovezao i predstavnik Moldavije koji se lično zahvalio Zelenoviću na hrabrosti i poručio da mu svi duguju zahvalnost i poštovanje što je imao hrabrosti da govori o svemu što trpi.
Generalno, svi govornici koji su se javili za reč posle izlaganja Zelenovića imali su razumevanje za situaciju o kojoj je govorio gradonačelnik Šapca.

Ceo dan na vezi sa
Beogradom
Veoma je bilo uočljivo nezadovoljstvo predstavnika vlasti Srbije koji su prisustvovali sednici Kongresa regionalnih i lokalnih samouprava SE u Strazburu. Inače, tokom celog dana Perišić je bio na vezi sa Beogradom i zapisivao kako bi trebalo da odgovori u svom nastupu.
U jednom trenutku, podnoseći izveštaj mobilnim telefonom, Perišić rekao da je njegova ocena da je sve prošlo u redu. Kasnije je na svom Tviter nalogu preneo da ga je ipak uznemirio nastup Zelenovića i Paunovića.
- Pet godina sam u Savetu Evrope i nikada nisam čuo da je neki govornik vređao svoju zemlju. Do danas. Zelenović iz Šapca i Paunović iz Paraćina su napali sopstvenu državu tražeći alibi za nerad i neuspehe, a sve to kritikujući sopstvene odluke iz prošlosti - napisao je Perišić

Očekujem sLedeće korake
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nije krio zadovoljstvo posle svog govora pred Kongresom regionalnih i lokalnih samouprava Saveta Evrope u Strazburu.
On je istakao, u razgovoru sa novinarima, da je veoma važno da se govori o situaciji u kojoj su se našle tri samouprave u Srbiji.
- Govorio sam o tome pred Kongresom i veoma je važno što je ta situacija predstavljena u Savetu Evrope. Svi članovi Kongresa regionalnih i lokalnih samouprava mogu da se izjasne o tome. Očekujem da se o ovoj temi raspravlja na posebnim telima, pre svega na Komitetu za monitoring za koji sam čuo da je već raspravljao o sledećim koracima , prema njegovim rečima predstavljanje situacije u lokalnim samoupravama generalno je već dalo rezultate.
- Otvorili smo veoma značajnu temu, i očigledno je da postoje problemi. Imamo mesto na kojem možemo slobodno da razgovaramo o svim problemima koje muče lokalne samouprave u Srbiji i to zahvaljujući predsedniku i generalnom sekretaru Saveta Evrope - poručio je Zelenović.
On je posle svog govora imao čitav niz razgovora sa predstavnicima Kongresa i Saveta Evrope koji su mu pružili podršku.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa