8. novembar 2018.8. nov 2018.
Tumor markeri u Opštoj bolnici
JOŠ JEDNA ZNAČAJNA PROCEDURA UVEDENA U ŠABAČKU USTANOVU

Tumor markeri u Opštoj bolnici

U šabačkoj bolnici godišnje se otkrije od 80 do 90 obolelih od karcinoma pluća, 70 do 80 sa karcinomom debelog creva, dok obolelih od uroloških karcinoma bude i do 150. . Trenutno se rade tumor markeri dojke, jajnika, debelog creva i prostate kod već obolelih onkoloških pacijenata i onih koji se pripremaju za konzilijarne preglede
Ministarstvo zdravlja dalo je dozvole i odobrilo sredstva Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević” za početak rada tumor markera iz uzoraka krvi. Trenutno se rade tumor markeri dojke, jajnika, debelog creva i prostate kod već obolelih onkoloških pacijenata i onih koji se pripremaju za konzilijarne preglede.
Aparati za ove analize u službi biohemijske laboratorije već postoje, a neophodne reagense obezbediće Ministarstvo. Do sada su ove analaze morale da se rade u privatnim laboratorijama.
Rukovodstvo ne želi da se zaustavi na ovome, već će raditi na tome da im bude odobreno više sredstava kako bi ove analize obuhvatile veći krug pacijenata.
-Više puta smo aplicirali kod Ministarstva za sredstva za rad tumor markera da bismo mogli da pratimo naše onkološke pacijente i ove godine smo uspeli da dobijemo deo sredstava. Mesečno se u našem onkološkom dispanzeru od 70 do 80 pacijenata pripremi za konzilijarne preglede i oni će sada ovde moći da dobiju ove parametre značajne za praćenje njihovog stanja. Planiramo da apliciramo za još sredstava da bismo tumor markere iskoristili u dijagnostičke svrhe. Poražavajuće su činjenice da iz godine u godinu imamo sve veći broj pacijenata obolelih od karcinoma i želimo da pomognemo novootkrivenim pacijentima, kaže specijalista medicinske biohemije dr Jelena Vikić, načelinik biohemijske laboratorije.
Kako je navela, u šabačkoj bolnici godišnje se otkrije od 80 do 90 obolelih od karcinoma pluća, 70 do 80 sa karcinomom debelog creva, dok obolelih od uroloških karcinoma bude i do 150.
Na ovaj način nastavlja se niz uvođenja novih procedura kako bi se podigao kvalitet usluga Opšte bolnice. Takođe, brojnim donacijama, kao i sredstvima Ministarstva zdravlja ustanova je značajno opremljena.
Menadžment šabačke bolnice dovodi najeminentnije domaće lekare iz različitih oblasti kako bi podigli nivo stručnosti lekara zaposlenih u ovoj ustanovi i obučili ih za nove zahvate. Prošle sedmice bolnicu je, prema ranije postignutom dogovor, posetila prim. dr Jelena Rakić Milanović načelnica Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vojkan Čupić”. Tom prilikom je obavila 20 zakazanih pregleda dece sa područja Šapca. Beogradski dečji ortopedi redovno će dolaziti u šabačku bolnicu, a i šabački lekari će vršiti stalne konsultacije sa njima.
Novembar je mesec u kom je predviđeno mnogo vanrednih aktivnosti u šabačkoj ustanovi. Posle nedavne donacija iz Švajcarske od 50 savremenih kreveta i 110 dušeka, još jedna slična donacija krenula je ka Šapcu u utorak iz Danske. Do kraja meseca, ili eventualno početkom sledećeg, sredstvima Ministarstva biće nabavljena dva aparata za anesteziju i dva pacijent monitoringa.
-Sledećeg utorka imaćemo edukativni i radni sastanak sa jednim od naših najboljih torakalnih hirurga dr Nebojšom Marićem sa VMA, koji će odraditi jednu rutinsku pokaznu operaciju. Cilj nam je da u narednom periodu razvijemo endoskopsku, ali torakalnu hirurgiju koliko možemo na sekundarnom nivou. Posle toga dolazi ekipa za laparo-kolon, nastavljamo da radimo edukaciju za laparoskopske operacije debelog creva, naveo je direktor opšte bolnice dr Slobodan Popović.
Početkom decembra u radnu posetu šabačkoj bolnici će doći prof. dr Goran Milašinović, direktor Centra za pejsmejker Kliničkog centra Srbije. Cilj je da se ponovo oživi priča oko pejsmejker centra u Šapcu.
-Ova bolnica treba da ima pejsmejker centar i da se ugradnja pejsmejkera radi rutinski. To je propušteno da se uradi u prethodnom periodu,a li pokušaćemo da u narednih godinu, godinu i po dana aktuelizujemo tu priču i da pejsmejker kao procedura zaživi u šabačkoj bolnici, najavio je dr Popović.
Direktor je istakao da imaju još mnogo novih ideja na čijoj realizaciji će raditi u predstojećem periodu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa