8. novembar 2018.8. nov 2018.
Izložba u Narodnom muzeju
Mihailo Pupin – Nikolaj Velimirović

Zvonari slobode

Dva giganta srpskog duha i nauke. Neraskidivo prijateljstvo. Priča o pobedi i stradanju. Sećanje na pretke i slobodu
Povodom Dana oslobođenja Šapca Narodni muzej javnosti je predstavio izložbu „Zvonari slobode - Mihailo Pupin i Nikolaj Velimirović“, autora Aleksandre Niković Tašić i Branislava Stankovića. Pomoćnik ministra za kulturu Dejan Masliković svečano je otvorio postavku istakavši da su vladika Nikolaj i Pupin stvorili svetlu stazu koju srpski narod treba da sledi.
- Dve različite ličnosti i puta koji se susreću u beskraju. Mihailo Pupin je jedan od najvećih sinova srpskog naroda, vodio je računa o dobrobiti svog naroda, o kulturnom nasleđu. Sveti vladika Nikolaj je postupao isto, ali u drugoj dimenziji, vodeći računa o našem spasenju. Mi treba da sledimo njihov primer, boreći se za Srbiju, ne samo u ovom svetu, nego starajući se za naše duše i za spasenje našeg naroda – rekao je Masliković.
Kroz postavku posetiocima će biti približen životni put ova dva velikana srpske istorije i vraćeni iz zaborava oni koji su pomogli Srbiji u periodu rata, ali i u obnovi zemlje.
- Nismo slučajno izabrali da izložba bude otvorena na dan kada se u Šabac vratila sloboda koju smo tada preskupo platili. Duboko verujem da se Narodni muzej na najbolji način odazvao obeležavanju stogodišnjice Velikog rata i kruna našeg rada je ova izložba. Želeli smo da kroz dva giganta srpskog duha, nauke,a pre svega rodoljublja, patriotizma ispričamo priču o svima onima koju su nam pomogli da iz tragedije izađemo kao pobednici. Svoje kosti i i krv rasuli smo od Severne Afrike do Galicije. Nažalost do dana današnjeg se nismo prebrojali. Obaveza je da se sećamo naših predaka kako bi živeli dostojanstveno. Kako se nismo svojim velikanima odužili, tako smo zaboravili i strance koji su nam pomagali. Pokušali smo da predstavimo i nekoliko značajnih Amerikanaca – pojasnio je Branislav Stanković, kustos Narodnog muzeja u Šapcu.
Jedna od autorki izložbe Aleksandra Niković Tašić na otvaranju govorila je o značaju vladike Nikolaja i Pupina, njihovom prijateljstvu i naglasila da je postavka epski i istorijski bukvar srpskog naroda, jer nosi prave poruke za budućnost.
– Pre petnaest godina duhovnim nitima vezala sam se za jedno od najvećih imena koje baštini srpska istorija, ime Mihaila Pupina. Prijateljstvo između ova dve velikana u mnogim sferama pomoglo je našem narodu. Dva jednostavna čoveka koja su odgajana verom, ljubavlju svojih majki krenula su u svet. Osvojivši svet osvojili su i duhovni prostor u kojem je srpski narod u teškim vremenima mogao da diše – istakla je Niković Tašić.
Događaju su prisustvovali predstavnici grada, Šabačke eparhije, gosti i sugrađani.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa