8. novembar 2018.8. nov 2018.
NEMA ŽIVIH BORACA VELIKO RATA

Više od veka gorkih uspomena

U godini kada obeležaamo vek od završetka Prvog svetskog rata, odnosno Velikog rata, kako su ga zvali dok se nije dogodila tragedija Drugog planetarnog sukoba, vrdi se prisetiti onih koji su najduže živeli noseći uspomene na pokolj 1914 – 1918. godine. O tom ratu se pisalo, pričalo, prepričavalo, prenosilo, a živih svedoka, nažalost više nema. Poslednji učesnik ovaj svet je napustila Florens Grim, Briatnka, deo Ženskih vazdužnih snaga Britanske imperije kojima je pristupila sa samo 17 godina. Umrla je u staračkom domu. Pre nje preminuo je poslednji muškarac učesnik Klod Čauls, Britanac – Australijanac koji je branio obale Australije, a o surovosti rata govori podatak da nije želeo da učestvuje u bilo kojoj komemoraciji, bilo kojem obeležavanju godišnjice jer rat prezirao i činio sve da ga zaboravi, potisne daleko, ali nije uspeo. On je umro u 111. godini života u Australiji, potpuno slep i gotovo apsolutno gluv. Čaulus se smatra poslednjim neposrednim učesnikom borbi, s obzirom da je gospođa Grim služila kao konobarica u ratnom vazduhoplovstvu.
-Mrzeo je bilo kakvo glorifikovanje rata, pamtio ga je samo po nemaštini, strahu, opasnosti. Učili su ga u mornarici da su Nemci “grozan narod i monstrumi”, ali je posle rata shvatio sa su ratovali, na dve strane obični, mladi ljudi koje je na front poslala njihova zemlja – rekao je jednom prilikom Adrian Čaulus, sin Kloda Čaulusa.
Srbija je velike žrtve pretrpela u Velikom ratu, a poslednji koji se sećao tih strahota bio je Aleksa Radovanović iz Medveđe, član Komita Koste Vojnovića, učesnik proboja Solunskog fronta. Aleksa je umro u 103. godini 23. juna 2004. godine.
Kada govorimo o vojnicima koji su nosili uniforme Centralnih sila, najduže je živeo Franc Kinstler, Mađar. Proslavio je svoj 102. rođendan, a poslednji udah doživeo je 27. maja 2008. godine. Iste godine, ali nešto ranije umrli su Erik Kestner (Nemac) i vojnik turske armije Jakup Satar. Prva država koja je ostala bez preživelih učesnika je Japan. Masaiči Naimi život je okončao 1993. godine, ali već onda je imao 106. godina.
Svi pomenuti, ali i generalno svi poslednji učesnici Prvog svetskog rata kod država učesnika i njihovih naslednica, živeli su više od jednog veka, uniforme su oblačili i između 1939. i 1945. godine. Bilo da su posle rata lavili pobedu ili preživljavali poraz, nerado su govorili o ratu i nerado su ga se sećali.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa