22. novembar 2018.22. nov 2018.
EKOLOŠKO UDRUŽENjE SAČUVAJMO DRINU

Radove treba nastaviti

Ekološko udruženje “Sačuvajmo Drinu” u Badovincima, obratilo se JP Srbijavode, zahtevom da ovogodišnje planirane i završene radove na zaštiti obale Drine u badovinačkom ataru Dubović, nastave i naredne godine. Mišljenja su da urađena deonica u dužini od 400. metara neće u potpunosti zaštititi plodne oranice, ako se što pre ne nastavi dalje. Ovde gotovo preko noći “niče” malo vikend naselje koje najviše ljubitelja prirode i čistog vazduha ima leti. Potrebno je i njega zaštititi.
- Nažalost, plahovita reka je zimus i tokom proleća, produžila ugroženu zonu. Ako bi ove zime i proleća, posle nasipanja donekle i mirovala sa odronjavanjem obale, sledeće sezone, na zimu 2019. će sigurno nastaviti. Reka intenzivno obara i levu obalu, ostrvo Zelenjak i tako opet pravi oštru krivinu koja se naglo svaljuje na nezaštićeni deo Dubovića, kaže Svetomir Tošić, predsednik Udruženja predlažući zajednički izlazak na teren i “snimanje” ugroženog područja.
- Cilj je da se radovi što pre nastave, a potrebno je još oko 400 metara obaloutvrde, čime bi se veoma ugrožen atar Dubović trajno zaštitio, dodaje Tošić.
Na ovom prostoru pored obradivog zemljišta, koleba, ima dosta novosagrađenih vikendica. Tako je badovinčanin Branko Bajunović, ovde sagradio moderan “kutak” za odmor i razonodu ali je imao dosta problema sa zaštitom svog poseda od “udara” plahovite Drine. Naime, sam je investirao u zaštitu, upotrebivši 100. velikih prikolica zemlje.
- Sve to u najvećoj meri zavisi od “hira” reke, a najpouzdanija je stručna zaštita obale krupnim kamenjem, kaže Tošić. Zato se u ime Udruženja i građana Badovinaca i obratio za pomoć odgovornima, tražeći da njihov zahtev što pre stave na usvajanje, kako bi u narednoj godini bio u programu redovnog održavanja obale.
U Javnom vodoprivrednom preduzeću “Srbijavode”Beograd i Vodoprivrednom centru “Sava-Dunav”, upoznati su sa ovim problemima ali njihovo angažovanje u najvećoj meri zavisi od raspoloživih sredstava.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa