22. novembar 2018.22. nov 2018.
NOVI ZAHVAT IZVEDEN U ŠABAČKOJ BOLNICI

Operacija pluća uz minimalni rez

Predstojeće dane u šabačkoj bolnici obeležiće endoskopska minimalno invazivna hirurgija. Ova operacija koja je obavljena je iz domena torakalne hirurgije. Nije bilo otvaranja grudnog koša. Trauma je minimalna, a benefit za pacijenta ogroman
Prva minimalno invazivna video-asistirana torakoskopska operacija – biopsija plućnog krila, urađena je u utorak u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević”. To je još jedan u nizu koraka kojim šabačka bolnica ide ka cilju da ovakve, minimalno invazivne operacije postanu rutinske i svakodnevica u ovoj ustanovi.
Operaciju je obavio doc. dr Nebojša Marić, načelnik kabineta za grudnu hirurgiju VMA uz asistenciju šabačkih hirurga.
-Princip minimalno invazivne hirurgije koji smo primenili je iz domena grudne hirurgije, koja je relativno ređe zastupljena oblast po bolnicama opšteg tipa. Ipak, postoji komunikacija sa opštim hirurzima kod određenih patoloških stanja gde i oni mogu, uz neku osnovnu edukaciju da počnu da primenjuju te osnovne procedure. Jednu od tih procedura smo ovde uradili kod pacijentkinje. Reč je o resekciji jedne male verovatno metastazalne promene iz levog donjeg režnja pluća. Da nismo imali mogućnost da to uradimo na minimalno invazivan način, bila bi izuzetno velika trauma. Ovako očekujemo da će pacijentkinja vrlo brzo otići kući, neveo je dr Marić i dodao da je imao izuzetnu saradnju sa ekipom Opšte bolnice. Takođe je pohvalio i entuzijazam zaposlenih u bolnici, na čelu sa direktorom dr Slobodanom Popovićem, da prošire hiruršku delatnost u odnosu na ono što se do sada radilo.
Narednih dana biće obavljeno još nekoliko sličnih operacija. Svetski trend je, a tome teži i srpsko Ministarstvo zdravlja da se što više endoskopskih operacija obavlja u bolnicama opšteg tipa.
-Predstojeće dane u šabačkoj bolnici obeležiće endoskopska minimalno invazivna hirurgija. Ova operacija koja je obavljena je iz domena torakalne hirurgije. Nije bilo otvaranja grudnog koša. Trauma je minimalna, a benefit za pacijenta ogroman. Oporavak je brz, kao i vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Odmah u ponedeljak će biti urađena laparoskopska histerektomija, koja će takođe prvi put biti urađena u ovoj bolnici. Sledeće sedmice uradiće se i laparoskopska operacija karcinoma debelog creva, naveo je dr Slobodan Popović.
Početkom decembra Opštu bolnicu će posetiti prof. dr Goran Milašinović direktor Centra za pejsmejker Kliničkog centra Srbije, čime će se ponovo pokrenuti pitanje otvaranja pejsmejker centra u Šapcu.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa