7. februar 2019.7. feb 2019.
Posao bez dana odmora
DRAGAN TERZIĆ, POLjOPRIVREDNIK IZ ŠTITARA

Posao bez dana odmora

Situacija je takva kava je. Prošla godina je bila odlična, a svi još pamtimo 2016. kada je bila loša. Problem je što se slabo vrednuje rad u poljoprivredi - kaže Dragan
Za Dragana Terzića iz Štitara poljoprivreda je, po svoj prilici, postala ljubav. Posle svih ovih godina rada, truda i odricanja, Dragan čvrsto stoji na svom imanju i bori se sa istim onim žarom kao kada je bio mladić.
Proizvodnjom mleka bavi se od malih nogu, a na svu sreću i sin naslednik je odlučio da ostane na selu i da nastavi porodični posao. Danas, tri generacije Terzića vode računa o 40 grla krava, teladi i bikova, 22 hektara zemlje, nešto svinja, a valja pomenuti i voćnjak.
- Proizvodimo na dnevnom nivo 250 litara mleka. Ponovo radimo sa Šabačkom mlekarom. Situacija je takva kava je. Prošla godina je bila odlična, a svi još pamtimo 2016. kada je bila loša. Problem je što se slabo vrednuje rad u poljoprivredi - kaže Dragan.
Prema njegovim rečima, najveći problem u proizvodnji mleka je upravo cena i to što bi rad u poljoprivredi morao da se poštuje više.
- Radimo i borimo se. Član sam i Šabačkog udruženja odgajivača goveda. Mi, kao i svi u poljoprivredi, radimo 365 dana u nedelji. Kada sam ženio sina prošle godine, morao sam da nađem zamenu da uradi sve što je trebalo tog dana. Jednostavno nema dana pauze u proizvodnji - priča na Dragan.
Proizvođači mleka u Srbiji dobijaju premiju od sedam dinara po predatom litru mleka, 25.000 dinara po muznom grlu, a od grada 2.000 dinara po osemenjenoj kravi.
- Grad je isplatio sve ono što je obećao. I dobro je to što naš grad ima razumevanja za nas poljoprivrednike. Vlast lepo sarađuje sa udruženjima, i često nas posluša - dodaje Dragan.
Kao i svi oni koji žive i rade na selu, razmišlja i o tome da poveća proizvodnju, naročito posle odluke sina da ostane na imanju. Cilj je da prošire kapacitet i da proizvode 300 litara mleka na dnevno nivou.
- I mi smo nekada proizvodili bostan i krompir. Prodavali smo, ali se dešavalo da nam dođu kupci, a mi moramo da muzemo krave. Proizvodnja mleka je odgovoran i precizan posao, a krave su izuzetno inteligentne životinje - naglašava naš sagovornik.
Svi znaju da je težak hleb u poljoprivredi. Kao što je već pomenuo, radi se 365 dana u godine, rano se ustaje, a nekada i kasno legne. Dragana to ne obeshrabruje.
- I onaj ko vozi autobus mora da ustane rano i da dođe u Štitar kako bi prevezao meštane koji idu na posao u grad. Da se radi mora, i od tog rada treba živeti. Poljoprivreda obezbeđuje normalan život, ako ste spremni na veliki trud i odricanja - kaže Dragan.
Nekada je životni vek krava bio mnogo duži nego danas. Za proizvodnju mleka se koriste od druge godine, i onda pet do šest laktacija. Što su starije, to se smanjuje i količina mleka koje mogu da proizvedu.
Dragan ističe i to da je proizvodnja mleka isplatljivija ako sami proizvodite hranu za stoku. Zbog toga, porodica Terzić obrađuje 22 hektara zemlje i to kukuruza, soje i suncokreta koji se do skora u Mačvi i nije toliko gajio. Vredno rade Terzići i čvrsto veruju u sebe i svoje imanje. Sve dok je tako, nemaju razloga za neku veliku sekiraciju.
Muzika umiruje
Dragan Terzić svojim kravam već 20 godina pušta radio da svira u štali.
- Nije to urbana legenda, već muzika deluje umirujuće na životinje. Kada imaju muziku, jednostavno ne obraćaju pažnju na nas. Umiri ih bez obzira na činjenicu da li jedu ili ih muzemo, Radio im gasim uveče - napominje Dragan.

N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa